Croația va avea de ales între aeronave noi sau second hand, solicitând în acest sens oferte pentru 12 aparate. Trebuie să menționăm că acest stat din fosta Iugoslavie nu se află la prima tentativă de a achiziționa aeronave de vânătoare.
Croații au fost anul trecut pe punctul de a semna un acord privind achiziţia unei escadrile de aeronave F-16 recondiţionate din Israel, dar în cele din urmă totul a picat după ce Israelul a informat Croaţia că nu poate vinde avioanele, întrucât nu a obţinut aprobarea Statelor Unite. În prezent, Forțele Aeriene Croate au în dotare aeronave MiG-21 care însă vor fi scoase din uz până în 2024.
Croația are de ales între F-16, Gripen și Rafale. Noi sau second hand
Achiziția se va desfășura prin procedură G2G (guvern la guvern). În urmă cu două zile, așa cum a anunțat de atunci și DefenseRomania, Saab a propus Croației 12 avioane de vânătoare noi Gripen C/D.
Dacă Croația alege Gripen, Saab este gata să transfere know-how și tehnologie și să dezvolte un centru regional de mentenanţă în Croația. Acest lucru ar dezvolta o cooperare pe termen lung cu industria de apărare locală, precum și cu mediul academic, generând aproximativ 500 de locuri de muncă, a precizat Jonas Hjelm, vicepreședinte și șef al Saab Business Area Aeronautics.
Însă pe lângă Gripen, croații au mai fost ofertați de SUA cu F-16 noi în versiunea Block 70/72. Zagrebul a mai primit două oferte pentru aeronave recondiționate: Franța a oferit aeronave Rafale, în timp ce Israelul a oferit aeronave F-16 în versiunea Block 30.
Publicația croată Vecernji precizează că Norvegia, Grecia și Italia nu au mai trimis oferte ori le-au retras. Norvegia ar fi vrut să ofere aparate F-16 pe care le-a înlocuit cu F-35, dar fiind foarte vechi și-a retras oferta inițială întrucât nu putea îndeplini criteriile contractuale, în timp ce Grecia care a intenționat să ofere tot F-16 s-a răzgândit pe fondul tensiunilor cu Turcia. Totodată, Italia nu a mai înaintat nicio ofertă pentru Eurofighter recondiționate, Roma fiind cel mai probabil conștientă de faptul că aeronavele sunt prea costisitoare și au un cost mare de întreținere și zbor, neavând astfel nicio șansă.
Nu există nicio informație oficială cu privire la prețuri. Totuși, sursa citată precizează că prima ofertă a Gripen a fost de aproximativ un miliard de euro, sumă considerată astronomică de Zagreb în contextul în care Gripen C/D nu a mai fost produs de 5 ani iar varianta Gripen E/F e mult mai avansată. Se estimează că actuala ofertă e cu o treime mai mică decât precedenta.
Cea mai ieftină ofertă va fi cu siguranța cea a Israelului cu F-16 Block 30, dar rămâne de văzut dacă Croația va alege să achiziționeze aeronave noi sau recondiționate. În cazul primei variante, Gripen ar pleca favorit în fața aeronavelor americane F-16 noi.
Decizia va fi luată de Parlamentul de la Zagreb după ce în următoarele aproximativ trei luni ofertele vor fi studiate de către specialiști. Robert Hranj, șeful Statului Major al Croației a declarat, potrivit sursei citate, că obiectivul programului de înzestrare este ca până în 2023-2024 Zagrebul să dețină aeronave de vânătoare noi.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News