Dmitri Șugayev a precizat că livrarea către Turcia a unui al doilea lot de sisteme de apărare aeriană S-400 este pe ordinea de zi, iar ambele părţi sunt de acord cu privire la ce trebuie să conţină acest al doilea lot, cât şi asupra termenului de livrare.
„Un proces de negociere este în curs de desfășurare și sperăm că în viitorul apropiat să ajungem la un numitor comun", a spus Shugaev, precizând că viitorul acord ,,implică o anumită participare a partenerilor turci la procesul de producție.
Conform rapoartelor mass-media, Turcia a cumpărat patru baterii de sisteme S-400 de la Rusia. Pe 23 octombrie 2019, Rosoboronexport, întreprinderea rusă de stat pentru exportul de arme, a anunțat că Rusia a îndeplinit acest contract înainte de termen, furnizând Turciei toate elementele sistemelor S-400, inclusiv rachetele.
Reamintim că, şeful Direcției Industriei de Apărare a Turciei, Ismail Demir, preciza la 14 Decembrie 2019, ca Rusia și Turcia vor începe producția comună a sistemului de apărare S-400 și transferul de tehnologii.
Turcia este primul stat membru NATO care a achiziționat de la Rusia un sistem de apărare aeriană
Turcia și Rusia au semnat în 2017 un acord de finanțare a achiziționării unor sisteme antirachetă S-400, în valoare de 2,5 miliarde de dolari. Acordul de împrumut, în vederea achiziționării a patru baterii de rachete sol-aer de tip S-400, a provocat îngrijorarea statelor membre NATO. Unele state și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că sistemul de tip S-400 nu este compatibil cu sistemele de apărare ale Alianței Nord-Atlantice, iar Statele Unite au încercat să contracareze achiziţia prin a oferii Ankarei sisteme de rachete Patriot.
Turcia a primit din Rusia primul sistem de rachete de S-400 în iulie 2019, ceea ce a determinat Washingtonul, la momentul respectiv, să suspende participarea Ankarei la programul avionului de vânătoare F-35, să blocheze livrarea a 100 de astfel de aeronave şi să înceapă procedurile de sancționare în conformitate cu legea CAATSA (Counter America's Adversaries Through Sanctions Act), care impune sancţiuni economice împotriva oricărei entităţi sau ţări care încheie contracte pentru achiziţia de armament cu companiile ruseşti din domeniul industrie de apărare.
Washingtonul i-a transmis în repetate rânduri Turciei că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu sistemele NATO şi că reprezintă o ameninţare pentru secretele tehnologice ale avionului F-35, avertizând Ankara că va suporta sancţiuni dacă nu renunţă la sistemele de fabricaţie rusească.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News