Criza rachetelor cubaneze 2.0, la granițele României? Dungaciu: Ucraina nu va intra în NATO, dar s-ar putea să intre NATO în Ucraina

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
IMAGINE ILUSTRATIVĂ: Baterie de coastă antinavă Neptun a Ucrainei
IMAGINE ILUSTRATIVĂ: Baterie de coastă antinavă Neptun a Ucrainei

„Sentimentul meu e că ne aflăm mai degrabă nu înaintea unei invazii ci într-o situație ce poate fi comparată cu criza rachetelor din anii 1960”, e de părere analistul de politică externă Dan Dungaciu. Acesta spune că marea problemă pentru Federația Rusă nu e că Ucraina va intra în NATO, ci că NATO va intra în Ucraina. 

Dan Dungaciu nu crede că Federația Rusă va invada Ucraina și precizează că ceea ce se întâmplă la ora actuală seamănă foarte mult cu criza rachetelor cubaneze din 1962. El e de părere că SUA nu vor ceda în dosarul ucrainean, iar Moscova știe asta. 

„În 1962 Uniunea Sovietică, la vremea respectivă, a instalat lansatoare de rachete pe interiorul Cubei, ceea ce pentru Statele Unite era inadmisibil. Atunci a început cea mai mare criză a Războiului Rece în care cele două armate au stat față în față, dar care până la urmă nu a generat un război nuclear, întrucât cele două părți au negociat iar în final sovieticii și-au retras rachetele din Cuba, iar americanii în schimb și-au retras rachetele nucleare din Turcia.

Suntem într-o situație în care putem privi în oglindă. În acest moment Rusia a înțeles că SUA nu vor ceda pe dosarul ucrainean. Americanii pun presiune iar Moscova ar putea trece la un scenariu la care nu s-a gândit înainte: Ucraina nu va intra în NATO, dar s-ar putea să intre NATO în Ucraina. Alminteri spus, americanii să privească Ucraina ca un stat membru NATO în care să construiască dispozitive militare, inclusiv lansatoare de rachete capabile să lovească teritoriul Federației Ruse”, a explicat Dan Dungaciu, într-o intervenție telefonică la postul de televiziune Antena 3.

Analistul politic a amintit că, asemenea în 1962, și azi se pregătesc negocieri între președinții Joe Biden și Vladimir Putin pentru a detensiona situația din jurul Ucrainei.

 

„E greu de crezut că NATO va intra în 2021 într-un război pentru Ucraina”. Dungaciu spune că pentru Rusia problema nu e NATO ci SUA, iar negocierile în dosarul ucrainean se vor purta exclusiv cu Washingtonul

 

2. Războiul d... (ucraina-razboi_16176800.jpg)

Războiul din Ucraina. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Kiev

Dan Dungaciu e de părere că pentru Moscova nu NATO în ansamplul ei reprezintă problema, ci Statele Unite. În acest sens negocierile pentru detensionarea situației din jurul Ucraieni se vor purta strict pe axa Moscova - Washington.

NATO nu a intrat în război în 2014. E greu de crezut că ar intra în 2021 într-un război din care teoretic nu are cum să fie parte. Ucraina nu este apărată de Articolul 5, nefiind membră NATO.

Problema nu e NATO. Sigur că NATO e parte importantă în lansarea de mesaje în acest arsenal de comunicatori ai Occidentului. Dar problema pentru Federația Rusă nu este NATO ci America. Și faptul că Ucraina se poate comporta ca un actor NATO, chiar dacă nu e membru al Alianței. Marea negociere nu se va face între liderii NATO și președintele Federației Ruse, ci între președintele Statelor Unite ale Americii și președintele rus. Aceasta este axa de confruntare”, a conchis Dan Dungaciu.

 

Criza rachetelor cubaneze

 

Criza rachetelor cubaneze a avut loc în 1962 în timpul Războiului Rece când Uniunea Sovietică și Statele Unite au desfășurat arsenal nuclear în apropierea granițelor lor. Moscova efectuase desfășurarea în Cuba, în timp ce SUA în Turcia.

Situația era atât de gravă încât e suficient să precizăm că distanța dintre Havana (Cuba) și Miami, Florida, SUA, pe cale aeriană, e de doar 370 kilometri.

Criza rachetelor cubaneze a fost cel mai tensionat moment al Războiului Rece, chiar președintele american John F. Kennedy a afirmat la vremea respectivă că probabilitatea unui război nuclear între cele două puteri a fost de aproape 50%.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel