Criza medicamentelor: R. Moldova cere României să facă o excepție în ceea ce privește furnizarea medicamentelor

Darius Muresan |
Data publicării:
Foto: Pregătirea transportului umanitar pe care România l-a trimis în Republica Moldova, mai 2020. Sursă: Guvernul României
Foto: Pregătirea transportului umanitar pe care România l-a trimis în Republica Moldova, mai 2020. Sursă: Guvernul României

Ministrul Sănătății din R. Moldova, Ala Nemerenco, a cerut ministrului român al Sănătății, Alexandru Rafila, ca să facă o excepție pentru R. Moldova, astfel încât autoritățile de la Chișinău să poată procura medicamente din România. Anunțul a fost făcut astăzi, 11 ianuarie, în cadrul ședinței de Guvern.

Potrivit șefei Ministerului Sănătății, această solicitare vine în contextul în care autoritățile de la București intenționează să introducă o interdicție la exportul de medicamente fabricate pe teritoriul României pe un termen de 6 luni, potrivit Deschide.md.

„Vreau să informez că nu există un deficit acut a unui anumit tip de medicament, deoarece ele pot fi completate prin alte „sinonime”. Asta se întâmplă și pe alte piețe, inclusiv din țările UE, aceasta se întâmplă și în România.

Aceasta e din cauză, că nu mai primim acum acele medicamente, care erau importate din Ucraina și din Rusia. În România, medicamentele din acele grupuri, care se produc în România, sunt stocate pe piața lor. Am intervenit în discuții cu dl Ministru al Sănătății din România, dl Rafila, pentru ca în ordonanța lor de Guvern, prin care vor interzice exporturile de medicamente pe 6 luni de zile - să existe o excepție pentru R Moldova, astfel încât aceste medicamente să se poată găsi pe piața noastră”, a declarat Ala Nemerenco.   

Explicațiile au fost cerute de către prim-ministra Natalia Gavrilița, care a specificat că mai mulți cetățeni din diverse localități ale țării au bătut alarma precum că în farmaciile din țară ar fi deficit de anumite medicamente.

În același sens, directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Dragoș Guțu, a explicat că cei de la Agenție monitorizează stocurile pentru 3 mari grupuri de produse: anti-inflamatorii, antibiotice și anti-virale.

„La ora actuală nu avem o problemă legată de aceste clase de produse. La unii producători stocurile sunt reduse, s-au micșorat, în special ce țin de formele siropate petru copii, pentru că de la alți producători avem suficient. Unica problemă, pe care noi acum am depistat-o și care încercăm s-o rezolvăm este importul din România. Din România noi importăm produse de la producători români, dar și de la companiile mari multinaționale, care au stocuri regionale în România.

Guvernul român controlează exportul de produse medicamentoase și mențin stocul pentru minim 3 luni. Dacă stocul este mai mare, atunci ei permit exportul către alte țări. Cauza este legată de prețul mic din România și de re-exportul pe piețele din Uniunea Europeană, de aceea suntem afectați și noi”, a explicat Dragoș Guțu. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel