"Împreună cu preşedinţia germană a (Consiliului) UE căutăm soluţii practice", însă "vom vedea, dacă va fi nevoie în ultimă instanţă, cum să avansăm fără ţările care blochează" planul de relansare, a spus Beaune în faţa Senatului francez.
Ungaria şi Polonia şi-au exprimat luni vetoul atât faţă de bugetul UE, cât şi faţă de planul de relansare, motivând acest lucru prin faptul că bugetul include o clauză care condiţionează accesul la fondurile europene de respectarea statului de drept.
Şefii de stat şi de guvern din UE s-au pus de acord în iulie, după un summit maraton de patru zile şi patru nopţi, asupra unui plan de relansare calificat drept 'istoric' pentru sprijinirea economiilor ţărilor lor în vederea depăşirii crizei provocate de pandemie. În valoare de 750 miliarde de euro, planul este legat de bugetul UE pentru 2021-2027, care depăşeşte 1.000 miliarde de euro.
Amintim că o astfel de soluție a fost menționată și de Olanda, prin vocea premierului Mark Rutte, unul din cei mai vocali susținători ai condiționării fondurilor de statul de drept. Olanda, deși nu la nivel oficial, a „arătat pisica” precizând că Planul de Relansare în valoare de 750 de miliarde de euro poate fi trecut prin acorduri interguvernamentale care ar lăsa Ungaria pe dinafară.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News