KFOR este pregătită 'să intervină dacă stabilitatea ar fi pusă în pericol', conform mandatului său încredinţat de către Consiliul de Securitate al ONU, se menţionează într-un comunicat dat publicităţii duminică seara.
De asemenea, KFOR subliniază că se află în contact cu ambele părţi - sârbi şi kosovari - şi a lansat un apel la dialog, reiterând că 'va recurge la toate măsurile necesare pentru menţinerea stabilităţii'.
Rusia își declară sprijinul total acordat Serbiei
Tot azi, Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenția Tass, a declarat că Federația Rusă sprijină Serbia în această criză și „sunt aproape de sârbii kosovari”. Rusia a criticat tentativa kosovarilor de a impune sârbilor kosovari acte și documente eliberate de autoritățile din Kosovo.
Pekosv spune că „slavă Domnului” decizia a fost amânată cu o lună, dar crede că pericolul nu a trecut.
Federația Rusă cere statelor care au recunoscut Kosovo și acționează drept garanți ai Kosovo să își folosească influența pentru a opri autoritățile kosovare de la impunerea acestor măsuri.
Amintim că populaţia sârbă, mai răspândită în nordul Kosovo, ar trebui ca începând cu 1 august să deţină acte de identitate eliberate de autorităţile kosovare, iar până la sfârşitul lunii septembrie trebuie să înlocuiască plăcuţele de înmatriculare auto sârbe cu cele eliberate de instituţiile kosovare.
După proteste şi baraje rutiere instalate de etnici sârbi, Pristina a decis duminică seara să închidă toate trecerile de frontieră de la Jarinje şi Brnjak. Premierul kosovar Albin Kurti l-a acuzat pe preşedintele sârb Aleksandar Vucic de alimentarea tensiunilor interetnice.
Serbia avertizează Kosovo
La rândul său, Vucic a avertizat Pristina, cerându-i încetarea imediată a politicilor ostile împotriva sârbilor, chemând totodată populaţia sârbă să păstreze calmul şi să nu răspundă la nicio 'provocare'.
În comunicatul difuzat duminică seara se menţionează că generalul maghiar Ferenc Kajari, aflat la comanda KFOR, este în contact permanent cu toate instituţiile implicate şi cu înaltul comandament militar sârb.
KFOR, cu un efectiv de 3.500 de persoane, este prezent pe teritoriul Kosovo încă de la sfârşitul conflictului în 1999, prin Rezoluţia 1244 a Consiliului de Securitate al ONU.
Noile tensiuni în Kosovo şi acuzaţiile reciproce între Belgrad şi Pristina creează probleme suplimentare pentru dialogul facilitat de UE şi îndepărtează speranţa de a organiza - în scurt timp - un summit între Vucic şi Kurti, aşa cum pleda mediatorul european, Miroslav Lajcak.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News