Numărul cetățenilor moldoveni este acum de 2,9 milioane, ce include și cetățeni din stânga Nistrului, regiunea separatistă cu o populație de 300.000 de oameni. Cercetările arată că R. Moldova se apropie de nivelul anilor 1950. În 1991 populația R. Moldova ajungea la 4.364.000 de persoane, dintre care 731.000 locuiau în stânga Nistrului. Astfel, timp de 30 de ani, numărul cetățenilor moldoveni rămași în țară a scăzut cu 1,5 milioane: cu 1, 036 milioane mai puțini pe malul drept al Nistrului și cu 425 mii cetățeni mai puțini în regiunea transnistreană, precizează portalul Deschide.md, citând EU Observator.
Regiunea transnistreană separatistă a înregistrat cea mai șocantă scădere a populației: de la 731.000 la 306.000 în ultimii 30 de ani.
Pierderea devastatoare a populației provoacă nu doar lipsă de forță de muncă și o lipsă severă de profesioniști în domenii cheie, cum ar fi asistența medicală, dar amenință însăși existența statului.
Armand Goșu: Vorbim despre supraviețuirea unui stat
„Miza este imensă. Vorbim despre supraviețuirea unui stat. De-a lungul istoriei, statele au apărut și au dispărut. Criza populației R. Moldova vorbește despre problema existenței sale ca stat”, a declarat expertul Armand Goșu.
Pentru ca tendința să se schimbe, R. Moldova are nevoie de o revizuire a guvernării sale și de o rupere drastică cu practicile oligarhice din trecut – lucruri pe care actualul guvern a spus că le va întreprinde.
Președintele pro-european ales recent, precum și actuala majoritate parlamentară, au promis toleranță zero față de corupție, solicitând efortul combinat al tuturor forțelor pro-europene pentru a satisface așteptările cetățenilor.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News