Imaginile publicate de analiştii militari de la Naval News arată că Rusia construieşte o puternică linie de apărare la Sevastopol în timp ce Ucraina încearcă să atace infrastructura militară rusă.
Astfel, după cum se poate observa în imagini, armata rusă a realizat o linie de apărare la intrarea în portul Sevastopol, bazată pe cel puţin șase rânduri de plase și baraje improvizate. Această linie de apărare vizează în primul rând dronele maritime kamikaze ale Ucrainei. Atacul din 24 aprilie 2023 asupra portului din Crimeea arată cum armata rusă încearcă să-şi protejeze navale.
In case you missed it, #Russia has massively increased harbor defenses at Sevastopol, Crimea after Ukrainian attacks https://t.co/opSDKEUzZd
— H I Sutton (@CovertShores) April 25, 2023
Rusia a dezvoltat 6 linii de apărare pe mare în jurul Sevastopolului
Intrarea în portul Sevastopol este acum protejată de nu mai puțin de 6 straturi din plase/ bariere fizice la nivelul apei. Aceste elemente de protecţie antidrone maritime se adaugă la bărcile şi elicopterele de patrulare care răspund acum de securitatea navelor ruse din portul Sevastopol.
Another angle of last night’s Ukrainian naval drone strike against the Russian Black Sea Fleet in the Port of Sevastopol.
— Visegrád 24 (@visegrad24) April 24, 2023
This video shows just how powerful the explosion was. pic.twitter.com/SfMEOLWX1P
Guvernatorul local, oficialul rus Mikhail Razvozhaev, a anunțat pe rețelele de socializare că atacul întreprins de armata ucraineană a avut loc la ora 3.30 dimineața, pe 24 aprilie 2023. El a precizat că o dronă maritimă a fost distrusă și că o a doua a explodat singură. Formularea sa părea să confirme că atacatorii nu au pătruns în port.
A group of Ukrainian naval drones struck the Russian Black Sea Fleet in the Port of Sevastopol in Crimea last night.
— Visegrád 24 (@visegrad24) April 24, 2023
Major explosion by one of the ships.
pic.twitter.com/kVA7CNVkD3
Sevastopol, principala bază din Crimeea ocupată a Rusiei în Marea Neagră
Sevastopol este principala bază navală a Marinei ruse din Marea Neagră. Deși au existat eforturi de a dispersa cele mai importante nave în alte baze, cum ar fi Feodosia, acestea rămân acolo. Prin urmare, navele ruse rămâne o țintă cheie pentru Ucraina, mai ales pe măsură ce ar urma să aibă loc o contraofensivă.
După cum remarca analiştii militari de la Naval News. ''barajele plutitoare'' de la intrarea în portul Sevastopol erau atât pentru a bloca scurgerile de petrol, cât și pentru a preveni o anumită formă de atac. Într-adevăr, amenințarea unor atacuri ucrainene cu nave de suprafață a părut atât demodată, cât și foarte puțin probabilă pentru ruși la începutul invaziei. Cu toate acestea, barajul plutitor preexistent a fost ocazional închis pentru a împiedica intrarea ambarcațiunilor neautorizate.
Cu toate acestea, în octombrie 2022, Ucraina a realizat un impresionant atac maritim cu drone asupra Sevastopolului. Mai multe nave au fost lovite, deși niciuna nu a suferit daune serioase. Cu toate acestea, a scos la iveală ineficiența vechii linii de apărare a Rusiei. În noiembrie au fost adăugate mai multe baraje grele de apărare, atât la intrarea în port, cât și în diverse zone din interiorul portului.
Ulterior, liniile de apărare au fost realizat mai serios, aşa cum ar fi trebuit ele să fie gândit la începutul războiului.
Cu toate acestea, pe 22 martie 2023, dronele maritime ucrainene au lovit din nou. Din nou, nu au reușit să dea o lovitură majoră, dar au pătruns în interiorul portului. Aceste ultime linii de apărare sunt probabil un răspuns la acest tip de atacuri.
Încă două straturi de plase plutitoare au fost plasate pe partea exterioară a intrării în port. Iar un rând de șase barje mari de pontoane au fost ancorate chiar la intrarea în port. Acestea extind, de fapt, zidul portului, îngustând intrarea. Este probabil ca între ele să fie înșirate obstacole suplimentare.
Analiza imaginilor arată că barjele de pontoane au început să fie poziționate între 3 și 9 aprilie, iar de atunci numărul acestora a crescut. Acestea se află acum pe ambele laturi ale intrării în port.
Analistul militar Benjamin Pittet a declarat pentru Naval News că noile linii de apărare fac parte dintr-un efort mai amplu de fortificare a Crimeei: "Navele rusești au patrulat mai des în apropierea strâmtorii Kerch în ultimele săptămâni. La sol, au amenajat o mare cantitate de tranșee în jurul unor locații cheie. Din punct de vedere aerian, ei devin mai agresivi în ceea ce privește misiunile de cercetare ale NATO".
Rusia ia cât se poate de serios un atac asupra Crimeei
Atacul are loc în timp ce forțele ucrainene ar fi avansat peste râul Nipru, la nord de Crimeea. Pittet consideră că apărarea sporită arată că Rusia este speriată de orice acțiune potențială împotriva Crimeei. Pe lângă faptul că a investit o mulțime de resurse în construirea de tranșee în regiunile Zaporojie și Herson, există chiar tranșee de-a lungul extremității sudice a Crimeei, în apropiere de Feodesia.
De asemenea, el notează că acum există mai multe baterii de apărare aeriană în jurul Sevastopolului. "De luni de zile au mutat apărarea aeriană, nu sunt statice, se tot mișcă. În oraș, dar și în jurul bazei aeriene Belbek".
Rămâne de văzut dacă cel mai recent atac maritim ucrainean cu drone a fost oprit cu ajutorul barajelor de plase şi pontoane sau cu alte mijloace. Este posibil ca, știind de existenţa acestor linii de apărare, Ucraina să fi vizat în mod deliberat ambarcaţiuni aflate în afara portului. Oricum ar fi, acest atac ar trebui privit în contextul mai larg al unei contraofensive ucrainene așteptate. Ceea ce arată este că Rusia va trebui să continue să investească în protejarea bazelor sale din Crimeea.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News