Creștere bruscă și nesperată a calității tehnologiilor militare occidentale, generată de războiul din Ucraina

Cătălin Costea |
Data publicării:
Challenger 3 / Foto: Rheinmetall
Challenger 3 / Foto: Rheinmetall

Sprijinul acordat Ucrainei a condus la o creștere calitativă bruscă a capacităților tehnologice ale armatei britanice, datorită observațiilor ucrainene de pe câmpul de luptă și a studierii tehnologiilor rusești capturate, a declarat ministrul britanic al Apărării.

Experiența costisitoare și testele dure de luptă au dus la o „accelerare incredibilă a capacității militare occidentale”, a declarat James Heappey în timpul unei vizite efectuate în Statele Unite la bordul navei HMS Prince of Wales, un portavion britanic care a vizitat Norfolk săptămâna trecută parțial pentru a testa avioanele F-35B Lightning II.

Marea Britanie învață din informațiile împărtășite de Ucraina, inclusiv din datele obținute din studierea echipamentelor rusești compromise, a precizat  Heappey, întrucât la câteva zile de la invazia pe scară largă a Rusiei din februarie 2022 Ucraina a început să captureze sisteme de război electronic rusești extrem de sofisticate și alte echipamente sensibile.

De asemenea, Marea Britanie observă îndeaproape modul în care armele și echipamentele britanice donate, printre care prototipuri de ultimă generație, funcționează pe câmpul de luptă ucrainean.

În timpul războiului, „Înveți foarte repede ce funcționează și ce nu funcționează”, a declarat Heappey. „Ritmul inovației în domeniul apărării în țările NATO este într-un fel în care te aștepți să fie doar în timp de război.”

Marea Britanie a condus eforturile de a trimite mai multe echipamente experimentale în Ucraina, în principal prin contribuția sa la Fondul internațional pentru Ucraina, care are mandatul de a achiziționa echipamente „prioritare” pentru țara devastată de război, ocolind procedurile standard de achiziție.

Fondul a trimis o varietate de sisteme care au fost recent dezvoltate, cum ar fi Terrahawk Paladin de la MSI. Sistemul de luptă antidronă a intrat în producția de serie în ianuarie, după cum a declarat managerul de produs Robert Gordon la London Arms Show DSEI.

Unele companii din Marea Britanie folosesc rapoartele trupelor ucrainene pentru a-și îmbunătăți produsele mult mai repede decât ar fi posibil altfel, a adăugat Heappey.

Observațiile de pe câmpul de luptă schimbă chiar și conceptul general al armatei britanice cu privire la modul în care ar putea fi purtate războaiele viitoare.

O lecție cheie, a observat Heappey, este că armatele moderne trebuie să se îndepărteze de armele concepute perfect, dar ușor de distrus, și să se concentreze în schimb pe arme mai ieftine al căror număr și variație pot copleși capacitatea de luare a deciziilor a unui adversar.

Acesta a subliniat distrugerea de către Ucraina a unuia dintre sistemele antiaeriene avansate S-400 ale Rusiei folosind drone pentru a ataca radarele înainte de a ataca cu rachete de croazieră.

Lecția pentru Marea Britanie este că „nu trebuie să arunci banii contribuabililor în valoare de miliarde de lire sterline pe ceea ce pare a fi cea mai rafinată armă creată vreodată”, a declarat acesta.

Marea Britanie caută producători în domeniul apărării care să se adapteze la experiența de dezvoltare a armelor din Ucraina, cu accent pe viteză, accesibilitate și învățarea rapidă a lecțiilor de pe câmpul de luptă,  a declarat Heappey.

Marea Britanie lucrează, de asemenea, pentru a face propriile forțe mai puțin vulnerabile la tacticile care au eliminat forțele ruse, în special utilizarea armelor de precizie cu rază lungă de acțiune.

Ucraina a folosit în mod obișnuit o combinație de informații și rachete cu rază lungă de acțiune donate de Occident pentru a distruge depozitele de aprovizionare și sediile ruse.

În viitor, trupele britanice vor trebui să „se ascundă pentru a supraviețui”, a precizat Heappey, făcând ecou unor declarații similare ale oficialilor americani: „Dacă ești găsit, ești mort.”

Heappey a evidențiat succesul Ucrainei în lovirea navelor rusești din Marea Neagră ca dovadă că sprijinul occidental ar trebui să continue.

„Ceea ce s-a întâmplat în Marea Neagră este la fel de important ca ceea ce s-a întâmplat în regiunea Harkiv anul trecut”, a declarat acesta referindu-se la câștigurile teritoriale rapide ale Ucrainei în septembrie 2022, adăugând că, la nivelul comunității largi de donatori, continuă să se considere că Ucraina poate câștiga războiul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel