Publicitate
Exprimându-se în faţa Consiliului ONU pentru drepturile omului la Geneva, Agnes Callamard, raportor special pentru execuţii extrajudiciare, sumare şi arbitrare, a subliniat că un număr tot mai mare de ţări se arată dornice să intre în "clubul ţărilor utilizatoare de drone". Lumea, în opinia ei, a intrat într-o nouă "eră a dronelor", cu un "evantai larg de actori statali şi nestatali" care desfăşoară drone tot mai avansate pe plan tehnologic.
În prezent, potrivit acesteia, cel puţin 102 ţări utilizează drone militare şi circa 40 dispun deja sau sunt pe cale să-şi procure drone înarmate. 35 dintre acestea dispun de drone înarmate considerate ca fiind cele mai ucigătoare.
Din 2015, cel puţin 11 ţări (Israel, Irak, Iran, Regatul Unit, SUA, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Egipt, Nigeria şi Pakistan) ar fi desfăşurat drone înarmate, inclusiv pentru a recurge la forţă comiţând asasinate ţintite, potrivit expertei ONU. Ea estimează că, între altele, în jur de 20 de actori nestatali dispun de sisteme de drone înarmate şi neînarmate. Experţii independenţi ai ONU sunt ataşaţi Consiliului pentru drepturile omului, dar avizul lor nu angajează organizaţia, transmite Agerpres.
În faţa Consiliului, Agnes Callamard a denunţat lipsa de transparenţă în utilizarea dronelor înarmate şi a deplâns "tăcerea" comunităţii internaţionale, în special a Consiliului de Securitate, cerând crearea unui grup de lucru, care să includă în special state şi militari, pentru a elabora norme de utilizare şi comercializare a acestor dispozitive pe plan internaţional. În prezent, nu există "nicio transparenţă" şi "nicio responsabilitate", şi-a exprimat ea regretul.
Callamard a indicat, de altfel, că asasinatele ţintite comise cu drone au vizat până acum actori nestatali. "Până când, pentru prima oară, în ianuarie 2020, o dronă înarmată a unui stat a atacat un înalt responsabil al unui stat străin şi a făcut-o pe teritoriul unui stat terţ", a afirmat Callamard.
În raportul său pe care ONU l-a transmis presei marţi, experta a concluzionat că generalul iranian Qassem Soleimani a fost ucis în mod arbitrar şi ilegal în cursul unui raid american în ianuarie în Irak. SUA au criticat virulent acest raport miercuri, denunţându-i "lipsa de onestitate intelectuală", potrivit AFP.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News