În situații de criză majoră, în care ordinea mondială se reașează, putem vedea care este adevărata putere a unor instituții precum Curtea Penală Internațională.
La fel ca în anii 30, statele perturbatoare se simt ”încorsetate” de mecanismele internaționale de cooperare. Organismele care încearcă să fixeze reguli privind conduita statelor și oficialilor nu mai sunt pe placul unor regimuri autoritare precum cel al lui Victor Orban, care se descotorosesc repede de obligații.
Rămâne de văzut și ce alte acorduri - bilaterale sau multilaterale - ar mai putea denunța Ungaria, pentru a profita, poate, de o conjunctură geopolitică favorabilă.
CPI încurcă Budapesta
Potrivit Reuters, șeful de cabinet al premierului ungar, Gergely Gulyas, a declarat agenției de știri de stat MTI că guvernul va începe procesul de retragere de la CPI, cel târziu în cursul zilei.
Premierul ungar Viktor Orban și-a invitat omologul israelian la Budapesta în noiembrie, a doua zi după ce CPI a emis un mandat de arestare pentru el sub acuzația de crime de război în Gaza. Israelul a respins acuzațiile, explicând că acestea sunt motivate politic și alimentate de antisemitism.
În calitate de membru fondator al CPI, Ungaria este teoretic obligată să aresteze și să extrădeze pe oricine are un mandat, dar Orban a precizat că nu va respecta decizia, pe care a numit-o „arogantă, cinică și complet inacceptabilă”.
Ungaria a semnat documentul fondator al CPI în 1999 și l-a ratificat în 2001, dar legea nu a fost niciodată promulgată și pusă în vigoare. Gulyas a declarat în noiembrie că, deși Ungaria a ratificat statutul CPI, acesta „nu a devenit niciodată parte din legea maghiară”, ceea ce înseamnă că nicio măsură a instanței nu poate fi implementată în Ungaria.
Judecătorii ICC au explicat în timpul emiterii mandatului de arestare pentru premierul israelian că există suspiciunea că Netanyahu și fostul său șef al apărării sunt responsabili penal pentru crimă, persecuție și înfometare, folosindu-le ca arme de război pentru un „atac larg și sistematic împotriva populației civile din Gaza”.
Judecătorii ICC au declarat, atunci când au emis mandatul, că există motive rezonabile să se creadă că Netanyahu și fostul său șef al apărării sunt responsabili penal pentru acte, inclusiv crimă, persecuție și înfometare ca armă de război, ca parte a unui „atac larg și sistematic împotriva populației civile din Gaza”.
De asemenea, ICC a emis un mandat de arestare împotriva unui lider Hamas, în noiembrie. Moartea lui a fost confirmată după emiterea mandatului.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News