Publicitate
"Este o acţiune incredibilă din partea unei instituţii politice care nu trebuie dea socoteală şi se deghizează în organ juridic", a spus Pompeo, potrivit Agerpres care citează AFP.
Șeful diplomației americane a mai declarat că este o decizie "nechibzuită", care "survine la doar câteva zile după ce SUA au semnat un acord de pace istoric privind Afganistanul, care este cea mai bună şansă pentru pace şi pentru o întreagă generaţie".
"Vom lua toate măsurile necesare pentru a ne asigura că nu sunt aduşi americani în faţa acestui organism politic pentru a regla o vendetă politică", a adăugat Mike Pompeo.
Un anunţ în acest sens ar urma să fie făcut în următoarele săptămâni.
Ancheta dorită de procurorul-şef al CPI, Fatou Bensouda, vizează examinarea nu doar a presupuselor crime comise de combatanţi talibani şi de unităţile afgane proguvernamentale, dar şi de forţele internaţionale, în special trupele americane.
CPI va ancheta și posibile crime de război comise în România
Procurorul-şef este de asemenea autorizat să examineze presupuse acte de tortură comise de CIA în Afganistan.
Potrivit agenţiei spaniole de presă EFE, investigaţiile CPI nu se vor limita geografic la Afganistan, întrucât instrucţia preliminară a cazului indică posibile crime de război şi în Polonia, România şi Lituania, ţări care au găzduit închisori secrete ale CIA.
Procurorul-şef al CPI examinează probe privind presupuse acte de tortură comise asupra a 24 de prizonieri care au trecut prin aceste închisori secrete şi au fost supuşi unor ''tehnici îmbunătăţite de tortură'', după cum se menţionează în rapoarte declasificate ale CIA publicate de Senatul SUA.
Statele europene au fost până în prezent principalele susţinătoare ale CPI, dar rămâne de văzut dacă Polonia, România şi Lituania vor coopera cu instanţa internaţională în cazul în care aceasta le va solicita informaţii, mai remarcă EFE.
Statele Unite, care nu sunt membre ale CPI, desfăşoară din 2001 în Afganistan cel mai lung război din istoria lor.
SUA, în război cu CPI
Un acord istoric a fost semnat sâmbătă la Doha, în care Washingtonul s-a angajat să-şi retragă trupele străine din Afganistan în interval de 14 luni în schimbul respectării de către insurgenţi a anumitor garanţii, printre care participarea lor la un dialog interafgan asupra viitorului ţării, programat să înceapă la 10 martie.
Washingtonul a anunţat în martie 2019 sancţiuni fără precedent împotriva CPI, cu restricţii de viză împotriva oricărei persoane "direct responsabile" de o eventuală anchetă "împotriva unor militari americani".
În acelaşi timp, Pompeo a declarat tot joi că intensificarea violenţelor în ultimele zile în Afganistan este inacceptabilă şi trebuie să înceteze imediat pentru ca procesul de pace semnat weekendul trecut să avanseze, potrivit Reuters.
Într-o conferinţă de presă la Departamentul de Stat, Pompeo a spus că toate părţile ar trebui să se pregătească pentru negocieri interafgane, inclusiv discuţii practice despre eliberarea de prizonieri.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News