CPI a emis mandate de arestare pentru Șoigu și Gerasimov sub acuzația de crime de război comise în Ucraina

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga a emis un mandat de arestare împotriva fostului ministru rus al apărării Serghei Șoigu și a șefului Statului Major rus, Valeri Gerasimov. Aceștia sunt acuzați de săvârșirea de crime de război și crime împotriva umanității sub forma provocării de vătămări accidentale excesive civililor sau de daune aduse bunurilor civile. Este vorba despre atacuri asupra obiectelor civile ale infrastructurii ucrainene comise între 10 octombrie 2022 și cel puțin 9 martie 2023.

,,Există motive rezonabile să se creadă că aceștia sunt responsabili penal în mod individual pentru crimele menționate mai sus" și au dat ordinele cele mai clare, a afirmat CPI într-o declarație.

Ancheta demarata de Haga a constatat că există motive să se creadă că atacurile "au fost îndreptate împotriva unor obiective civile și, pentru acele instalații care ar fi putut fi clasificate drept obiective militare la momentul respectiv, prejudiciile și daunele accidentale așteptate pentru populația civilă ar fi fost în mod clar majore pentru avantajul militar așteptat".

"Există motive rezonabile să se creadă că suspecții au provocat în mod intenționat suferințe mari, vătămări corporale grave ale sănătății mentale sau fizice, fiind astfel responsabili penal pentru o crimă împotriva umanității sub forma altor acte inumane, astfel cum sunt definite la articolul 7 alineatul (1) litera (l) din Statutul de la Roma". CPI constată că principalele acuzații de fapt sunt susținute în mod adecvat de probe și alte materiale relevante.

Șeful Biroului președintelui Ucrainei, Andri Yermak, a salutat decizia CPI într-o postare pe Telegram: "Șoigu și Gerasimov sunt responsabili individual. Aceasta este o decizie importantă. Toată lumea va fi trasă la răspundere pentru răul făcut". Moscova a numit mandatele "parte a unui război hibrid".

Reamintim că, în martie 2024, CPI a emis mandate de arestare pentru doi comandanți ruși, generalul forțelor armate ruse Serghei Kobilash și amiralul marinei ruse Viktor Sokolov, care sunt acuzați de implicare în crime de război - atacuri cu rachete împotriva infrastructurii energetice ucrainene din octombrie 2022 până în martie 2023.

În martie 2023, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al Ombudsmanului rus pentru copii Maria Lvova-Belova. Mandatele emise de instanța de la Haga îl acuză pe Putin de crima de război de deportare forțată a copiilor din teritoriile ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă.

În același timp, Departamentul de Stat al SUA se așteaptă la mai multe cazuri împotriva criminalilor de război ruși atât în instanțele americane, cât și la Curtea Penală Internațională. Acest lucru a fost declarat de Beth van Skaak, trimisul Departamentului de Stat al SUA pentru justiție penală, într-un interviu acordat serviciului ucrainean al Vocii Americii.

Rusia nu recunoaște CPI. Moscova a semnat Statutul de la Roma care guvernează CPI în 2000, dar nu a ratificat acordul pentru a deveni membru. Autoritățile ruse și-au retras în mod oficial semnătura de pe statutul fondator al CPI în 2016, la o zi după ce instanța a publicat un raport care clasifică anexarea Crimeei de către Rusia drept ocupație.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel