Conform anchetei jurnalistice comunitatea americană de informații a trimis la Casa Albă avertizări clasificate între lunile ianuarie și februarie ale acestui an cu privire la pericolul global reprezentat de către noul coronavirus apărut în orașul Wuhan, dar Casa Albă nu ar fi intervenit la timp. Ziariștii cunoscutului cotidian american afirmă că, în totalitatea lor, rapoartele comunității de onformații au avertizat despre „un virus care prezenta caracteristicile unei pandemii care ar putea afecta întreaga lume” și, în consecință, ar fi obligat guvernul Statelor Unite „să acționeze rapid pentru a-l conține. " Articolul citează „un oficial american care a avut acces la știrile de informații” despre virus, care a susținut că „sistemul a clipit roșu” încă din luna ianuarie. Rapoartele „deranjante” au fost dezvăluite membrilor Congresului și oficialilor înalți din administrația președintelui american Donald Trump, toată lumea așteptând reacția prețedintului, care în acel moment era preocupat cu totul alte probleme și nu le-a luat în serios.
Serviciile secrete ale SUA, despre riscul pandemiei și măsurile luate de China
Sursele au spus ziariștilor de la Washington Post că rapoartele nu au putut prezice când virusul ar putea începe să se răspândească în Statele Unite sau ce măsuri de sănătate publică ar trebui luate pentru a preveni un posibil focar. Astfel de decizii de politică sunt de obicei „în afara competenței agențiilor de informații”, a declarat oficialul american. Potrivit articolului avertismentele din rapoartele de informații au fost frecvente și au început să crească în volum până în ultima săptămână a lunii ianuarie. La începutul lunii februarie, cea mai mare parte a rapoartelor care au fost transmite la Casa Albă privea numai epidemia de Covid-19 și măsurile luate de către guvernul chinez. Printre alte avertismente, rapoartele l-au informat pe președintele Trump că oficialii guvernului chinez au minimizat în mod deliberat magnitudinea și severitatea epidemiei de coronavirus, provocând imense daune economiei naționale cât și punând în pericol populația din regiunile afectate.
Washington Post citează „doi înalți oficiali ai administrației” care susțin că principalii consilieri ai președintelui american le-a fost dificil să-i atragă atenția asupra informațiilor despre Covid-19. Până la 18 ianuarie, cu mai puțin de o săptămână înainte ca China să înceapă să blocheze milioane de cetățeni, secretarul pentru sănătate și servicii umane, Alex Azar, nu a putut discuta direct cu președintele Trump despre un program de măsuri care să privească teritoriul SUA.
La întâlnirea pe care a avut-o cu Trump, președintele l-a întrerupt din prezentarea despre covd-a9 pentru a îl întreba despre ridicarea interdicției de vâzare a țigărilor electronice cu arome. Dezinteresul lui Trump pentru problematica virusului devenise evidentă. La scurt timp după aceea, Robert Kadlec, asistentul lui Azar, a informat Comitetul special pentru informații din Senat în cadrul unei ședințe confidențiale, despre pericolele puse de către epidemia Covid-19 care începuse deja să se răspândească în alte țări. Washington Post citează sub rezerva anonimatului că patru oficiali americani au declarat că Kadlec și-a ținut prezentarea împreună cu membrii Agenției Centrale de Informații (CIA). În cadrul acestei întâlniri, aceștia au discutat despre implicațiile răspândirii Covid-19 asupra sănătății populației globale și au catalogat epidemia ca fiind o amenințare „gravă” care ar impune americanilor „să ia măsuri care să le perturbe viața de zi cu zi”.
Trump, acuzat că nu a luat în serios amenințarea
Dar președintele Trump ar fi luat o atitudine „disprețuitoare”, au spus oficialii administrației, care ar fi refuzat să creadă că virusul ar putea reprezenta o amenințare serioasă pentru țară. Din nefericire temerile specialiștilor și rapoartele d eintelligence au fost reale și au fost confirmate în numai cîteva săptămâni.
Pe 24 februarie, când, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC), au existat 53 de cazuri confirmate de Covid-19 în Statele Unite, președintele Trump a replicat arogant la întrebările care deja începeau să apară public despre reacția administrației sale: „Coronavirus este sub control în Statele Unite”. În săptămânile următoare, au declarat oficialii administrației, Casa Albă "nu a luat măsuri care ar fi putut încetini răspândirea agentului patogen". În prezent există peste 20.000 de cazuri de Covid-19 în Statele Unite, un număr care pare să se dubleze la fiecare 48 de ore.
Conform mai multor modele logaritmice pregătite de către specialiștii în epidemiologie dintre care cităm: Imperial College Medicine, în SUA ar putea fi infectați aproape 10 milioane de oameni, cu un risc de rată de mortalitate de pâna la 3% din totalul populației infectate. Numărul de paturi necesare pentru pacienții aflați în stare critică s-ar ridica la peste 300 000, cifră imposibil de atins pentru actualul sistem american de sănătate, deoarece nu ar exista timpul pentru a asigura finanțarea acesteora. SUA cunoaște o lipsă cronică de paturi de spital, în special în zona de primiri urgențe și tratamente critice.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News