Satelitul Cosmos 2553, lansat de Rusia cu câteva săptămâni înainte de invadarea Ucrainei în 2022, a prezentat în ultimul an mai multe episoade de rotație aparent necontrolată, conform a două companii din domeniul analizelor spațiale, care au discutat cu Reuters.
Considerat a fi un satelit radar, precum și o platformă de testare a radiațiilor, satelitul Cosmos 2553 a devenit anul trecut centrul acuzațiilor americane conform cărora Rusia dezvoltă de ani de zile o armă nucleară capabilă să distrugă rețele întregi de sateliți – cum ar fi vasta rețea Starlink a SpaceX, utilizată de trupele ucrainene.
Oficialii americani consideră că scopul Cosmos 2553, deși nu este el însuși o armă, este să sprijine dezvoltarea de către Rusia a unei arme nucleare anti-satelit. Rusia a negat că dezvoltă o astfel de armă și afirmă că Cosmos 2553 este destinat cercetării.
Rusia și-a intensificat acțiunile în domeniul spațial, pe măsură ce orbita terestră devine un punct fierbinte pentru concurența din sectorul privat și tehnologiile militare care susțin forțele terestre.
Cosmos 2553 se ”rostogolește
Satelitul Cosmos 2553 se află pe o orbită relativ izolată, la aproximativ 2.000 km deasupra Pământului, într-o zonă cu radiații cosmice intense, pe care sateliții de comunicații sau de observare a Terrei o evită de obicei.
Compania LeoLabs a detectat în noiembrie mișcări anormale ale satelitului folosind măsurători radar Doppler din rețeaua sa globală de stații la sol. În decembrie, compania și-a actualizat evaluarea la un nivel de „înaltă încredere” privind faptul că satelitul se rostogolește, pe baza unor date radar suplimentare și a imaginilor obținute de o altă companie spațială, a declarat pentru Reuters Darren McKnight, expert tehnic principal la LeoLabs.
Ministerul rus al Apărării nu a răspuns solicitării de comentarii.
„Această observație sugerează cu tărie că satelitul nu mai este operațional”, a declarat Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), un think tank din Washington, în raportul său anual privind amenințările spațiale, publicat vineri.
La rândul său, Comandamentul Spațial al SUA, care monitorizează obiectele din spațiu și a criticat în trecut sateliții militari ruși, a declarat că este la curent cu o modificare a altitudinii Cosmos 2553, dar a refuzat să ofere o evaluare suplimentară a stării sale actuale.
Satelitul a arătat anterior semne de comportament ciudat
Slingshot, a cărei rețea globală de telescoape monitorizează nava spațială din momentul lansării sale, la 5 februarie 2022, a detectat mișcări în mai 2024.
„Slingshot a observat că luminozitatea obiectului a devenit variabilă, ceea ce indică o posibilă rotație necontrolată”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.
Totuși, potrivit celor mai recente observații ale Slingshot, Cosmos 2553 pare să se fi stabilizat.
Serviciile comerciale de monitorizare spațială sunt relativ noi, dar evoluează rapid și sunt tot mai căutate, pe măsură ce numărul sateliților civili și militari din spațiu crește vertiginos.
Cosmos 2553 este unul dintre zecile de sateliți ruși aflați în spațiu, despre care se bănuiește că au legături cu programele militare și de informații ale Rusiei.
Rusia, potrivit unui purtător de cuvânt al Comandamentului Spațial al SUA, susține că misiunea Cosmos 2553 este de a testa instrumente la bord într-un mediu cu radiații ridicate, „dar acest lucru nu se aliniază cu caracteristicile satelitului”.
„Această inconsecvență, combinată cu disponibilitatea demonstrată de a viza obiecte aflate pe orbită aparținând SUA și aliaților, crește riscul percepțiilor greșite și al escaladării,” a spus purtătorul de cuvânt.
Rusia consideră constelația Starlink a SpaceX – alcătuită din mii de sateliți – o țintă militară legitimă, având în vedere utilizarea acesteia de către trupele ucrainene în coordonare cu armamentul de pe câmpul de luptă.
Moscova, precum și China și SUA, investesc zeci de miliarde de dolari în capacități militare spațiale și testează în secret o varietate de tehnologii orbitale cu potențial militar ostil, ceea ce stârnește îngrijorări legate de erori de calcul și legalitatea țintirii în eventualitatea unui conflict spațial viitor.
SUA a început în ultimii ani să recunoască mai deschis spațiul ca domeniu militar, învăluind totodată în secret o mare parte din activitățile sale spațiale militare și de informații, sprijinindu-se în mod semnificativ pe companii private, precum SpaceX, pentru derularea unor programe majore.
Mallory Stewart, fost secretar adjunct de stat al SUA pentru controlul armamentului, descurajare și stabilitate în administrația președintelui Joe Biden, a declarat anul trecut că Rusia „ia în considerare integrarea armelor nucleare în programele sale anti-satelit.”
Trei oficiali americani familiarizați cu datele de informații au spus că momentul formulării acuzațiilor s-a bazat în mare parte pe lansarea unui satelit identificat de ei ca fiind Cosmos 2553, ceea ce a dus la o reevaluare semnificativă de către Washington a stadiului programului rusesc.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News