Corvetele României ajung la CCR. Curtea se va pronunța cu privire la programul de înzestrare

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Corveta Sigma, sursă foto: Damen
Corveta Sigma, sursă foto: Damen

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să trimită la Curtea Constituțională dosarul prin care Damen a contestat modul în care Curtea de Apel a închis dosarul prin care constructorul francez Naval Group și Șantierul Naval Constanța au fost declarați câștigători în iulie 2019 în programul „Corveta multifuncțională”.

Un complet de nouă judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis pe 8 aprilie, să admită cererea companiei Damen Schelde Naval Shipbuilding BV privind sesizarea Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 4 alin. (2) teza finală din Legea nr. 554/2004. 

Astfel Secția de Contencios Administrativ și Fiscal  din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție a decis trimiterea dosarului la Curtea Constituțională. 

”Soluțiile Înaltei Curți de Casație și Justiție creează premisele rediscutării corectitudinii modului în care Curtea de Apel a soluționat în dosarul principal, prin care Damen a contestat legalitatea achiziției publice (prin care constructorul francez Naval Group și Șantierul Naval Constanța au fost declarați câștigători în iulie 2019)”, ne-au transmis surse apropiate dosarului, în legătură cu această decizie.

În cazul în care Curtea Constituțională va admite excepțiile de neconstituționalitate formulate de Damen, soluția dată de Curtea de Apel in dosarul principal va putea fi contestată pe cale extraordinară iar dosarul să fie redeschis.

Pe de altă parte, Damen nu comentează decizia Înalții Curți de Casație și Justiție.

De mai bine de cinci ani România încearcă să modernizeze Forțele Navale prin achiziția unor corvete. 

 

„Corveta multifuncțională”, un program de înzestrare controversat

 

Povestea începe în anul 2016, când contractul pentru corvete a fost atribuit direct companiei olandeze Damen, aceasta urmând să realizeze cele patru nave la șantierul său din Galați. Ulterior, în 2017, procedura a fost reluată și a fost organizată o licitație publică. În iulie 2019, câștigător al licitației a fost desemnat parteneriatul dintre constructorul francez Naval Group și Șantierul Naval Constanța la care a achiesat și Ficantieri SPA. Dar iată că, după doi ani de la finalizarea licitației pentru corvete, contractul în valoare de 1,2 miliarde de euro nu a fost încă semnat, pe rolul instanțelor fiind o serie de contestații. 

În 2020, ministrul Apărării, Nicolae Ionel Ciucă declara cu ocazia Zilei Marinei: ”Suntem conștienți că, din punctul de vedere al înzestrării Forțelor Navale Române, sunt încă multe de făcut și încă de făcut cu maximă urgență. România are nevoie de capabilitățile navale care să-i permită să abordeze provocările din mediul de securitate din Regiunea Mării Negre cu maximă eficiență. Procedura de achiziție a corvetelor multifuncționale, întârziată de un lung șir de procese, va trebui reluată cu maximă urgență imediat ce instanțele se vor pronunța în dosarele încă aflate pe rol, ceea ce va permite și soluționarea nevoii la fel de stringente de modernizare a fregatelor tip T-22, inclusă drept condiție obligatorie, ca dezvoltare de tip offset, în procedura de achiziție. Rămân optimist în această privință și am convingerea că imediat ce vor fi înlăturate piedicile, programul se va derula rapid și veți primi navele de luptă de care Forțele Navale Române au nevoie.”

Conform MApN, în 2021, sunt programate achiziții de echipamente si materiale specifice direct de la furnizori din economia națională care pot depăşi un miliard de lei, alți 1,4 miliarde de lei fiind destinati unor operatori economici străini, dar care au subcontractori companii din România. Plățile sunt planificate atât către agenți economici cu capital integral sau majoritar de stat, cât şi cu capital privat.

”Aceste achiziții vor fi făcute atât în cadrul unor programe majore de înzestrare aflate în derulare sau care vor fi demarate în acest an, pentru toate categoriile de forțe ale armatei, cât şi în domeniul modernizării tehnicii aflate deja în dotare, asigurării mentenanței complexe şi a reparațiilor capitale (tehnică terestră, aeriană şi navală), precum şi achiziții de muniții de la agenții economici din țară.

În acest sens, dorim să evidențiem principalele programe de înzestrare care se realizează prin implicarea de operatori economici din România, astfel:

- în derulare: Transportor blindat pentru trupe TBT PIRANHA V; Platforme de transport auto, multifuncționale pe roți; Modernizarea avioanelor IAR-99; Avion multirol F-16;

- în proces de finalizare şi semnare contracte: Corvetă multifuncțională; Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă SIML;

- proceduri de achiziții în derulare pentru: sisteme UAS; sisteme C4I cu capabilități ISTAR; sisteme ISR; autovehicule tactice blindate de tip uşor - ATBTU; echipamente şi sisteme CBRN; sisteme de campare”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel