Corvetele din clasa ADA ale Ucrainei vor fi înarmate cu sisteme MICA. Kievul și MBDA ar putea parafa contractul până la finalul anului

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Corveta turcă TCG Kinaliada din clasa ADA, lansând o rachetă Atmaca ASM. Sursă foto: Marina Turciei via NavalPost.com
Corveta turcă TCG Kinaliada din clasa ADA, lansând o rachetă Atmaca ASM. Sursă foto: Marina Turciei via NavalPost.com

După ce Ministerul ucrainean al Apărării a selectat sistemul de apărare antiaeriană MICA pentru a-și echipa viitoarele corvete din clasa ADA comandate din Turcia, oficialii de la Kiev au purtat o primă rundă de discuții,  săptămâna trecută, cu producătorul european de armamente MBDA.

Potrivit presei ucrainene, contractul pentru achiziția rachetelor antiaeriene de la MBDA poate fi semnat până la sfârșitul anului, cu condiția să se stabilească versiunea sistemului, deocamdată fiind în atenție seria VL MICA și cea mai recentă dezvoltare de ultimă generație VL MICA NG.

"Producătorul sistemului de rachete antiaeriene și-a confirmat disponibilitatea de a-l furniza Ucrainei. Este un complex universal modern, care evoluează constant și se adaptează la utilizarea de pe corvete", a informat recent Ministerul Apărării din Ucraina.

Acum este în pregătire semnarea unui contract cu MBDA, care ar trebui să detalieze toate detaliile financiare și tehnice ale unor astfel de echipamente, precum și calendarul de livrare către Ucraina a tuturor componentelor complexului, în concordanță cu planificarea construcției primei și celei de-a doua corvete ADA.

 

Instalarea sistemelor de apărare antiaeriană și punerea lor în funcțiune va avea loc pe teritoriul Ucrainei

 

Instalarea sistemelor de apărare antiaeriană și punerea lor în funcțiune va avea loc pe teritoriul Ucrainei, Turcia urmând să trimită carenele de corvetă ”goale”, la un șantier ucrainean.

Sistemul de apărare antiaeriană VL MICA produs de MBDA a fost special conceput pentru nave cu tonaj mic, cum ar fi corvete și fregate ușoare care operează în zonele de coastă. În prezent, aproximativ 40 de nave ale marinei franceze și ale altor forțe navale sunt echipate cu sisteme de acest tip, în care lansarea rachetelor este făcută vertical (vertical launch – VL). Sistemul VL MICA intră, în special, în echiparea fregatelor și corvetelor proiect Gowind fabricate de Naval Group (Franța), dar și a altor tipuri de nave, printre care corvetele din clasa Khareef fabricate de BAE Systems și altele.

 

Despre VL MICA

 

Caracteristicile principale ale versiunii navale a sistemului VL MICA sunt distrugerea țintelor pe o rază de până la 20 km, la o altitudine care variază de la câțiva metri deasupra apei până la 9 km și la o viteză maximă de 3 Mach, în paleta de ținte intrând și rachetele de croazieră supersonice.

În 2018, MBDA a început să lucreze la o versiune actualizată a rachetei pentru sistemul MICA, care a primit denumirea NG - „noua generație” (new generation). La racheta NG s-a menținut aerodinamica și suprafețele de control, dar s-a folosit un nou motor cu două trepte, ceea ce a dus la dublarea razei de acțiune (40 km) a rachetei comparativ cu modelul VL.

Racheta NG are caracteristicile de diametru (160 mm), lungime (3,1 m) și masă (112 kg) identice cu  versiunile anterioare, iar acest lucru reduce la minimum adaptările necesare pentru ca noul sistem să funcționeze cu platformele și lansatoarele existente. Pentru a utiliza noua rachetă, trebuie doar actualizat software-ul sistemelor de apărare antiaeriană.

Rachetele MICA NG vor intra în producția de serie în 2026, doi ani mai târziu decât intenționează Ucraina să obțină prima sa corvetă.

Prin urmare, este foarte probabil ca MBDA să furnizeze sisteme cu rachete VL MICA pentru prima corvetă ADA destinată Marinei ucrainene, cu posibilitatea ca livrările ulterioare să fie constituite din versiunea NG.

În ceea ce privește data semnării contractului, publicația ucraineană Defense UA apreciază că există o mare probabilitate ca acesta să fie încheiat până la sfârșitul lui 2021, deoarece sunt fonduri, pe anul în curs, neutilizate de Ministerul Apărării. Valoarea contractului este necunoscută, dar, potrivit informațiilor preliminare, aceasta va fi de aproximativ 30-40 milioane euro.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel