Corveta europeană sau Tancul principal de luptă (MARTE), printre proiectele finanțate cu 1,2 miliarde de euro din Fondul European de Apărare

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Corveta europeană European Patrol Corvette (EPC), imagine concept. Foto: Fincantieri
Corveta europeană European Patrol Corvette (EPC), imagine concept. Foto: Fincantieri

Fondul European pentru Apărare (EDF) urmează să investească 1,2 miliarde de euro (1,3 miliarde de dolari) într-un pachet de peste 50 de proiecte militare multinaționale de cercetare și dezvoltare, inclusiv viitoarele tancuri principale de luptă, noi capabilități de transport aerian, corvete, sisteme antidronă (C-UAS) și arme cu energie dirijată pe bază de laser.

Noua finanțare a celor 54 de programe, anunțată joi de Comisia Europeană (CE), se bazează pe rezultatele unei cereri de propuneri din 2023 și duce cheltuielile totale ale UE, începute în mai 2021 pentru inițiativele de cercetare și dezvoltare în domeniul apărării, la peste 3 miliarde de dolari.

„Proiectele selectate vor sprijini excelența tehnologică într-o gamă largă de capabilități de apărare în domenii critice, inclusiv apărarea cibernetică, luptele terestre, aeriene și navale, protecția activelor spațiale sau apărarea chimică, biologică, radiologică și nucleară”, potrivit declarației CE.

De asemenea, se mai precizează că cele 54 de propuneri au fost alese dintr-un total de 236 primite.

În domeniul aerian, nu mai puțin de 21,7 milioane de dolari au fost alocați pe parcursul a 18 luni pentru proiectul Sistemului european pentru transportul aerian de marfă de mari dimensiuni (ESOCA).

Proiectul stabilește „opțiunile pe termen scurt și lung” pentru noi capabilități strategice de transport aerian. Airbus din Germania conduce proiectul, alături de alte companii din industria de apărare, inclusiv producătorul francez de motoare Safran și producătorul italian de avioane Leonardo.

 

Tancul principal de luptă al Europei

 

Două proiecte „de referință” specifice forțelor terestre sunt “Tancul principal de luptă al Europei” (Main ARmoured Tank of Europe - MARTE)  și ”Tehnologii pentru MBT-urile existente și viitoare (FMBTech)”, care vor implica împreună mai mult de 70 de jucători industriali și organizații de cercetare care să lucreze la proiectare și sisteme pentru un nou tanc principal de luptă european.

O fișă informativă a profilului proiectului a informat că MARTE „țintește să ofere capacități superioare de protecție, detecție și putere de foc, sporind în același timp rentabilitatea platformei și eficiența ciclului de viață în comparație cu soluțiile MBT existente”.

Proiectul este programat să dureze doi ani, cu o finanțare maximă evaluate la aproape 21,7 milioane de dolari.

MARTE ARGE GbR din Germania este listată ca lider industrial al inițiativei, în colaborare cu o serie de parteneri, inclusiv firma italiană Aisent, BAE Systems Bofors din Suedia, FN Herstal din Belgia și Indra din Spania.

 

Proiectul european antidronă

 

Destinat consolidării capacității de apărare antiaeriană și antirachetă, proiectul european C-UAS va căuta să dezvolte o serie de tehnologii pentru a combate acțiunile dronelor, concentrându-se în principal pe senzorii pasivi și activi, alături de efectorii de neutralizare software și hardware.

Finanțarea UE în valoare de până la 47 milioane de dolari va sprijini activitățile din industrie, conduse de Leonardo, pentru o perioadă de 42 de luni.

 

European Patrol Corvette 2 (EPC2)

 

Referitor la componenta navală, a doua fază a programului European Patrol Corvette — European Patrol Corvette 2 (EPC2) – va livra, pe parcursul a patru ani, două nave prototip, în conformitate cu o pereche de modele deja selectate. Se vor construi un prototip Full Combat Multipurpose (Multirol cu gamă completă de luptă) și Long Range Multifunction (Multifuncțional cu rază lungă de acțiune).

Finanțarea UE pentru proiect are un plafon de 196 de milioane de dolari și este condusă de Naviris, un joint venture între Naval Group din Franța și constructorul de nave italian Fincantieri.

 

Arme laser de 100 de kilowați

 

Dezvoltarea mai multor sisteme de arme noi include lansarea în a doua fază a proiectului Tactical Advanced Laser Optical Systems (TALOS) (TALOS-TWO), conceput pentru a sprijini obiectivul pe termen lung de dezvoltare a armelor laser de 100 de kilowați până în 2030.

„Proiectul va dezvolta două prototipuri de surse combinate de mare putere de 1 micrometru, va simula metode de combinare folosind surse laser de 2 μm, va stabili un lanț european de aprovizionare pentru surse laser de 1 μm și 2 μm, va dezvolta tehnologii mature pentru surse laser de 2 μm pe deplin europene, va fi pionierat în 3D dinamic. vizualizarea zonelor periculoase, investigarea efectelor laser de înaltă energie asupra țintelor și furnizarea unei foi de parcurs pentru evoluțiile viitoare”, se menționează într-un document al programului.

Gestionat de CILAS din Franța, proiectul beneficiază de un total de 32 de milioane de dolari, pe parcursul a trei ani.

CE a anunțat că următorii pași vor acoperi „pregătirea acordului de grant” cu consorții implicate în propunerile alese, care se așteaptă să aibă ca rezultat semnarea fiecărei finanțări înainte de sfârșitul anului 2024. Toate proiectele urmează să înceapă ulterior.

Rezultatele apelului de propuneri vin la câteva luni după ce CE a lansat prima strategie industrială de apărare, promițând că va face baza industrială a Europei mai competitivă, „își va valorifica întregul potențial” și va oferi un nivel de pregătire pentru producție capabil să reziste agresiunii ruse.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel