Corpul NATO de la Sibiu desfășoară exercițiul „Arcul Carpatic”: U.S. Army participă cu Divizia 1 Cavalerie a Corpului V

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Soldați americani ai Diviziei 101 Aeropurtate (Air Assault) participă alături de militari români la un exercitiu terestru și aerian la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, România, 28 iulie 2022. Sursa Foto: dvidshub.net.
Soldați americani ai Diviziei 101 Aeropurtate (Air Assault) participă alături de militari români la un exercitiu terestru și aerian la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, România, 28 iulie 2022. Sursa Foto: dvidshub.net.

Corpul Multinațional Sud-Est al NATO (MNC-SE) conduce un exercițiu multinațional al posturilor de comandă (CPX – Command Post Exercise) în care se simulează o operație de apărare pe flancul estic al Alianței. Exercițiul, numit „Arcul Carpatic 24” are loc în perioada 21 – 28 octombrie. Pe lângă statul major al MNC-SE, în exercițiu sunt implicate comenzi de nivel divizie și brigadă din România, SUA și Franța, potrivit unui comunicat de presă (25 octombrie) al Forțelor Terestre Americane din Europa (US Army – Europe).

SUA participă cu Divizia 1 Cavalerie a Corpului V, Brigada 4 Asistență Securitate și personal din Programul de Parteneriat Statal Alabama. Franța este prezentă la exercițiu cu un stat de major de brigadă mecanizată multinațională pe care o conduce în calitate de națiune cadru, în timp ce MNC-SE își își testează Divizia Multinațională Sud-Est (MND-SE).

„Arcul Carpatic este un exercițiu NATO al posturilor de comandă, găzduit de MNC-SE, menit să valideze capabilitățile sale multinaționale și ale statului major al diviziei românești de a oferi formațiuni credibile de luptă în regiunea Mării Negre”, a declarat Lt.Col. David Gramling, director adjunct pentru informații al Corpului V.

MNC-SE are sub control operațional (în subordine) Divizia Multinațională Sud-Est (MND-SE) cu statul major dislocat la București.

Participanții americani la exercițiu vor servi ca observatori și formatori pentru activitățile de comandă-control (C2) specifice conducerilor de corp și divizie dar și pentru suplimentarea statelor majore în domenii critice care necesită expertiză specifică cum ar fi informații, aviație, artilerie, sprijin și protecție.

„Acest exercițiu este esențial, deoarece servește ca pregătire pentru evaluarea NATO a pregătirii de luptă pentru a certifica un cartier general care să acționeze în operații terestre de luptă la scară largă”, a declarat maiorul John Sproul, șeful de stat major al unității responsabile cu activitățile C2 în cadrul Diviziei 1 Cavalerie. „Aceasta este o șansă pentru noi toți de a construi capabilitatea partenerului și capacitatea (de C2 – nota autorului) într-un scenariu realist.”

U.S. Army a subliniat importanța „transformării în contact”, o inițiativă care vizează utilizarea desfășurărilor în rotație pentru a testa echipamente noi care ar putea îmbunătăți capacitatea de răspuns a unităților pe un câmp de luptă modern. Corpul V joacă un rol esențial în această inițiativă alături de aliații și partenerii săi europeni, iar exerciții precum Arcul Carpatic le permit militarilor să testeze noi sisteme, echipamente și procese într-un mediu realist.

„Corpul V are un rol cheie în modul în care ne transformăm împreună cu aliații noștri europeni”, a spus Lt.col. Gramling. „Arcul Carpatic este important deoarece permite Corpului V să participe și să se familiarizeze mai bine cu procesele și procedurile la nivel operațional și tactic care contribuie la înțelegerea comună între Corpul nostru și MNC-SE”, a spus Gramling. „De asemenea, facilitează viitoare oportunități de antrenament între formațiunile noastre de luptă NATO, făcându-ne atât mai interoperabili, cât și mai letali.”

Pe măsură ce exercițiul continuă, soldații americani și cei și aliați vor continua să identifice lacunele și zonele de îmbunătățire, în timp ce se pregătesc pentru viitoarele exerciții  multinaționale, inclusiv Defender Europe 25.

Nota autorului: Exercițiul „Arcul Carpatic 24” al MNC-SE are loc aproximativ în aceeași perioadă cu cel mai mare exercițiu pe linie de comandă (CPX) din acest an al NATO - „Steadfast Duel 24”.

Potrivit Centrului de Război Întrunit (JWC) al NATI, „Steadfast Duel 24” se desfășoară între 22 și 31 octombrie cu implicarea a 27 de participanți aflați în 11 locații.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel