Afirmaţia, făcută într-un interviu pentru podcast-ul Washington Watch, a atras o reacţie din partea Chinei, care a spus că Pompeo ar trebui să înceteze să mai 'politizeze' pandemia şi să mai defăimeze Beijingul. Pompeo a reiterat acuzaţii anterioare conform cărora întârzierea cu care a împărtăşit Beijingul informaţii despre virus a creat riscuri pentru oamenii din întreaga lume, punând "cu adevărat mii de vieţi în pericol". "Îngrijorarea mea este că această muşamalizare, această dezinformare în care e angajat Partidul Comunist Chinez, încă ascunde lumii informaţiile de care este nevoie pentru a putea preveni noi cazuri sau ca ceva asemănător să reapară", a adăugat el, transmite Agerpres.
Rusia și Iranul acuzate de dezinformare
Pompeo a acuzat de asemenea Iranul şi Rusia că desfăşoară campanii de dezinformare în privinţa coronavirusului. "Campania de dezinfomare dusă de Rusia şi Iran, dar şi de China continuă. Ei spun că (pandemia - n.r.) a venit de la armata americană şi că poate a început în Italia, toate acestea pentru a nu-şi asuma responsabilitatea", a mai afirmat el.
În ciuda criticilor puternice la adresa Chinei, Pompeo nu s-a mai referit la noul coronavirus cu formula 'virusul chinez' sau 'virusul Wuhan', etichete care au stârnit nemulţumirea Beijingului şi pe care le utilizase în mod repetat până acum, notează Reuters. "Va veni şi vremea învinuirilor", a spus el, adăugând însă că este important ca lumea să ştie ce se întâmplă cu adevărat. "Este în desfăşurare o criză globală şi trebuie să ne asigurăm că fiecare ţară este astăzi transparentă, împărtăşeşte ce se întâmplă cu adevărat, astfel încât comunitatea internaţională, sistemul de sănătate global, comunitatea specialiştilor în boli infecţioase să înceapă să lucreze într-un mod holistic", a adăugat Pompeo.
China spune că a fost transparentă
La Beijing, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Geng Shuang, a spus că China a fost transparentă şi a împărtăşit informaţii cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi cu ţări, inclusiv cu SUA. "Cerem SUA să înceteze să mai politizeze epidemia şi să atace şi să defăimeze China", a spus Geng Shuang în conferinţa de presă zilnică.
Pompeo, un critic vechi al Beijingului şi al Partidului Comunist Chinez, a declarat că vor trebui luate 'decizii foarte importante' în viitor în felul în care este structurată relaţia SUA-China. Pompeo nu a oferit mai multe detalii, dar oficiali americani au spus săptămâna trecută că este în pregătire un ordin executiv la Casa Albă pentru a ajuta la relocarea lanţurilor de furnizare de produse medicale din China şi din alte ţări în SUA, în contextul pandemiei. Propunerea SUA a stârnit îngrijorare în China şi în alte părţi, deşi nu este clar când ar putea acţiona Trump.
SUA "nu ar trebui să depindă niciodată de o ţară străină pentru mijloacele propriei supravieţuiri", a spus Trump într-una din conferinţele de presă zilnice ale grupului de lucru privind coronavirusul. "Scopul nostru în viitor trebuie să fie de a avea medicamente americane pentru pacienţii americani, aprovizionări americane pentru spitalele americane", a adăugat el.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News