Coronavirus | MApN: Peste 1.500 de militari au participat la misiuni de sprijin în decurs de 24 de ore

S.I. Catalin |
Data publicării:
Armata României, pe străzile Capitalei, în lupta pentru combaterea COVID-19, sursă foto: Facebook MApN
Armata României, pe străzile Capitalei, în lupta pentru combaterea COVID-19, sursă foto: Facebook MApN

Peste 1.500 de militari cu 331 mijloace tehnice au acţionat în Bucureşti şi în ţară, în ultimele 24 de ore, participând la misiuni de patrulare şi sprijinirea forţelor MAI, de întărire a prezenţei şi asigurarea fluidizării traficului la punctele de trecere a frontierei, de transport de echipamente medicale şi persoane, a anunţat, duminică, Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

,,În intervalul 11 aprilie ora 16,00 - 12 aprilie ora 16,00, un număr de 1.582 militari şi 331 mijloace tehnice au acţionat în Bucureşti şi în ţară, în 311 misiuni de întărire a prezenţei şi asigurarea fluidizării traficului la punctele de trecere a frontierei de la Siret (Suceava), Sculeni (Iaşi), Albiţa (Vaslui), Vama Veche şi Ostrov (Constanţa), Giurgiu (Giurgiu), Bechet şi Calafat (Dolj), Porţile de Fier 1 (Mehedinţi), Stamora Moraviţa, Jimbolia şi Cenad (Timiş), Nădlac 1, Nădlac 2 şi Vărşand (Arad), Petea şi Halmeu (Satu Mare), patrulare şi sprijinirea forţelor MAI în activităţi de ordine publică în Capitală şi în alte localităţi din ţară, transport de echipamente medicale şi alte materiale, însoţire convoaie de transport persoane", se precizează într-un comunicat al MApN.

În acelaşi interval, la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino" au fost prelucrate un număr de 443 teste pentru depistarea infectării cu SARS-CoV-2, menţionează sursa citată.

Potrivit MApN, Comandamentul Logistic Întrunit (CLÎ) participă la efortul naţional de combatere a COVID-19 prin producerea de viziere de protecţie, destinate personalului militar care acţionează în sprijinul autorităţilor centrale şi locale.

"Vizierele reprezintă un proiect propriu al CLÎ şi sunt produse de Brigada 122 Logistică din Bucureşti şi Baza 1 Logistică Teritorială 'Carpatica' din Târgovişte. Până în acest moment, au fost produse aproximativ 1.500 de dispozitive de protecţie şi au fost omologate de Centrul de Cercetare Ştiinţific[ pentru Apărare CBRN şi Ecologie din cadrul Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare (ACTTM) şi Centrul de Cercetări Ştiinţifice Medico-Militare, structură aflată în subordinea Direcţiei Medicale a Ministerului Apărării Naţionale", arată sursa citată.

Totodată, militarii Batalionului 1 CIMIC (cooperare civili-militari) din Bucureşti desfăşoară, în perioada 12-15 aprilie, cea de-a treia misiune de asistenţă umanitară, care constă în distribuirea a 500 de pachete cu produse alimentare de strictă necesitate pentru veteranii de război şi văduvele acestora din judeţele Iaşi, Dolj şi Mehedinţi, iar militarii din Batalionul 202 Apărare CBRN (Intervenţie la Dezastre) "General Gheorghe Teleman", din subordinea Diviziei 2 Infanterie "Getica", continuă misiunile pentru decontaminarea şi dezinfectarea căilor rutiere din municipiul Suceava.

De asemenea, militarii Armatei României asigură, în continuare, paza unui număr de 84 de obiective situate în municipiul Bucureşti şi în alte 28 de judeţe.

MApN mai menţionează că o aeronavă de tip C-27J Spartan aparţinând Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni de evacuare medicală, a efectuat sâmbătă, la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, o misiune umanitară de urgenţă pe ruta Bucureşti - Suceava şi retur, pentru transferul unui pacient aflat în stare gravă, confirmat pozitiv SARS-CoV-2.

Prin regulile stabilite de cadrul legislativ (OUG 1/1999, cu modificările şi completările ulterioare), coordonarea la nivel naţional a tuturor acţiunilor circumscrise implementării măsurilor stabilite prin decretul de instituire a situaţiei de urgenţă revine Ministerului Afacerilor Interne. Ministerul Apărării Naţionale are rol de sprijin şi au fost luate toate măsurile pentru asigurarea forţelor şi mijloacelor MApN în situaţiile în care va fi necesară alocarea lor, pe tipurile de misiuni pentru care vor exista solicitări. Militarii sunt pregătiţi să sprijine autorităţile în zonele unde va fi necesară intervenţia armatei, mai precizează reprezentanţii MApN.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel