Criza va avea "consecinţe severe" asupra bugetelor guvernelor, deşi este prea devreme pentru a evalua efectele pe termen lung, a spus şeful Alianţei Nord-Atlantice. Totuşi, el a evidenţiat că aliaţii din NATO au decis să îşi impulsioneze cheltuielile cu apărarea "deoarece trăim într-o lume mai nesigură şi mai imprevizibilă". "Acest lucru nu s-a schimbat. Aşa că mă aştept ca aliaţii să îşi menţină angajamentul de a investi mai mult în securitatea noastră", a adăugat el. Ţinta de alocare a 2% din PIB pentru apărare este un subiect sensibil din punct de vedere politic, preşedintele american Donald Trump cerând permanent celorlalţi aliaţi să îşi sporească bugetul militar.
Nouă din cele 29 de state membre ale NATO au atins acest scop anul trecut, a confirmat alianţa în raportul său pentru 2019, făcut public joi. Cheltuielile pentru apărare au crescut în general cu 4,6% în 2019 comparativ cu 2018, fiind al cincilea an consecutiv de majorare. Prin creşterea investiţiilor în securitate şi în forţele armate, aliaţii din NATO îşi sporesc capacitatea de a gestiona crizele, dezastrele naturale şi alte evenimente neprevăzute, a spus Stoltenberg. El a evidenţiat logistica şi sprijinul armatei puse la dispoziţie în contextul pandemiei de coronavirus, cum ar fi spitalele militare şi ajutorul la controalele de la frontierele naţionale, transmite Agerpres.
Criza a determinat NATO să îşi adapteze operaţiunile, de exemplu prin modificarea sau anularea exerciţiilor militare. Totuşi, Stoltenberg a spus că situaţia actuală nu afectează capacitatea NATO de a acţiona. "Forţele noastre sunt pregătite. NATO funcţionează. Iar dacă va fi nevoie, suntem capabili să acţionăm", a subliniat şeful NATO.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News