Coridoare pentru ca trupele SUA să ajungă rapid pe front în cazul unui război major cu Rusia. România, punct cheie pentru două coridoare

Armată SUA; Photo source: U.S. Indo-Pacific Command
Armată SUA; Photo source: U.S. Indo-Pacific Command

Scenariul unui conflict de mare intensitate în viitorul apropiat, între Federația Rusă și NATO, a fost avansat inclusiv de oficiali politici și militari aliați.

Printre aceștia oficiali care au atenționat asupra faptului că Rusia ar putea intra într-un război de mare intensitate împotriva NATO în următorii ani, se numără premierul Estoniei, Kaja Kallas, amiralul Rob Bauer, președintele comitetului militar al NATO, sau generalul american David Petraeus, fost şef CIA. Desigur, condiția pare a fi ca rușii să fie victorioși în Ucraina.

Însă nici aliații nu stau cu mâinile în sân. NATO e cea mai puternică alianță militară defensivă din istorie, dar scenariul unui război major nu poate fi exclus. Dimpotrivă.

Dar nu e niciun secret că infrastructura și mobilitatea militară ar reprezenta mari provocări pentru deplasarea rapidă a forțelor aliate, în cazul unui conflict, dintr-o parte în alta a Europei. 

Traversarea Atlanticului va fi și ea o provocare. În vara anului trecut, în timpul Air Defender 23, NATO a exersat cel mai mare pod naval din istorie, peste Atlantic, un exercițiu fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial.

 

Coridoare în Europa pentru transportul soldaților și a tehnicii de luptă pe front

 

2. Nave ameri... (sua-trnasport-militar-blindate-de-lupta_99906000.jpg)

Nave americane în timpul unui transport către Europa de blindate de luptă ale SUA. Photo source: U.S. Army

Publicația britanică The Telegraph scrie, citând surse proprii, că NATO lucrează la dezvoltarea unor coridoare terestre pentru a facilita transferul trupelor americane și a tehnicii de luptă americană pe linia frontului, în cazul unui război terestru major în teatrul european, împotriva Rusiei.

Oficiali britanici au declarat sub protecția anonimatului că soldații americani ar putea ajunge în Europa într-unul dintre cele cinci porturi iar de aici transferați pe diferite culoare terestre.

Un culoar principal în caz de invazie rusă ar fi transferul în portul olandez Rotterdam, iar mai apoi transport terestru prin Germania și Polonia.

Dacă porturile din nordul Europei ar fi lovite există și posibilitatea debarcării în Italia, Grecia sau Turcia. Din porturile italiene trupele americane ar putea fi transportate pe uscat prin Slovenia, Croația, Ungaria, ultimul stat având graniță cu Ucraina. 

Culoarele care implică România sunt două și presupun transportul terestru din porturile din Turcia și Grecia, prin Bulgaria și România, statul nostru având de altfel cea mai lungă graniță terestră cu Ucraina.

 

Cele 5 coridoare prezentate de britanici pentru transferul trupelor americane pe linia frontului în cazul unui război cu Rusia. Două dintre ele au România ca punct central

 

3. Mobilitate... (tancuri-abrams_70582000.jpg)

Mobilitate militară: Transport feroviar de tancuri americane Abrams, foto: U.S. Army

Lt general Alexander Sollfrank, șeful comandamentului logistic al NATO, a subliniat pentru The Telegraph importanța culoarelor terestre, referindu-se la componenta logistică: „Ucraina suferă foarte mult de pe urma acestor atacuri rusești cu rachete cu rază lungă de acțiune împotriva sistemelor logistice”, apreciază oficialul NATO.

Iată cele 5 culoare prezentate de The Telegraph pentru transportul trupelor americane și încărcăturii logistice în caz de război de mare intensitate cu Federația Rusă. Două coridoare visează direct România. 

1. Olanda - Germania - Polonia    

2. Italia - Slovenia - Croația - Ungaria    

3. Grecia - Bulgaria - România    

4. Turcia - Bulgaria - România    

5, Norvegia - Suedia - Finlanda

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel