România a semnat contractul de 1 miliard de dolari pentru obuziere autopropulsate K9 Tunetul. Hanwha ne va livra și vehicule K10

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Compania sud-coreeană Hanwha Aerospace a declarat miercuri că a câștigat un contract de 1,38 trilioane de woni (1 miliard de dolari) din partea României pentru furnizarea de obuziere autopropulsate. Contractul este cea mai mare achiziție de armament a României din ultimii șapte ani și include 54 de obuziere K9, muniție și 36 de vehicule de realimentare K10, potrivit Reuters.

Hanwha Aerospace Co., principalul dezvoltator sud-coreean de sisteme aerospațiale și de apărare, a semnat un contract de 1.300 de miliarde de woni (938 de milioane de dolari) pentru furnizarea obuzierelor sale autopropulsate K9 către România, a declarat miercuri compania, potrivit THE KOREA ECONOMIC DAILY.

Hanwha Aerospace va livra 54 de unități ale obuzierelor sale K9 și 36 de unități ale vehiculelor de realimentare cu muniție (ARV) K10 începând din 2027. Oferta companiei a devansat sistemele de arme de artilerie PzH5000 ale Germaniei și BMC T-155 ale Turciei.  Contractul durează până în iulie 2029, a precizat Hanwha Aerospace. Agenția sud-coreeană de achiziții de armament, Defense Acquisition Program Administration, a confirmat detaliile contractului într-o declarație separată.

Aceasta este prima achiziție de obuziere pentru România, reflectând preocupările tot mai mari privind riscurile geopolitice de la atacurile Rusiei asupra Ucrainei.

Dintre cele 10 țări care utilizează obuzierele K9, țările din Europa de Est, precum Polonia, Estonia și Turcia, au fost implicate activ în achiziționarea sistemului de arme coreean.

Bazându-se pe acest succes, Hanwha Aerospace intenționează să urmărească proiectul de vehicul de luptă de infanterie (IFV) al României cu vehiculul său blindat Redback.

Redback, ales de armata australiană după teste riguroase, își împarte sistemul de propulsie cu K9, oferind avantaje logistice forțelor armate române.

Comenzile externe pentru compania Hanwha Aerospace au crescut de la invazia Rusiei în Ucraina în 2022, deoarece tot mai multe state au fost interesate să-și consolideze armele cu o aprovizionare rapidă și fiabilă de armament.

Astfel, compania Hanwha a înregistrat o creștere a portofoliului de comenzi la aproximativ 30 de trilioane de woni la sfârșitul lunii martie a acestui an, de la 5,1 trilioane de woni la sfârșitul anului 2021.

Amintim că, Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri, 19 iunie, la sediul MApN, o întrevedere de lucru cu ministrul apărării din Republica Coreea, Won-sik Shin, cu ocazia vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în România. Oficialul român a salutat în discuțiile cu omologul său coreean desemnarea gigantului Hanwha ca marele câștigător în programul obuzierelor autopropulsate de 155 mm.

Ulterior, Ministerul Apărării a pus la punct ultimele detalii înainte de semnarea acordului cu câștigătorul în competiția pentru înzestrarea Armatei României cu obuziere autopropulsate de 155 mm.

 

K9 Tunetul e versiunea românească promovată de cei de la Hanwha

 

Programul prevede achiziția a 3 sisteme de obuziere (3 x 18 obuziere de 155 mm + muniție + sprijin logistic).

De precizat că la finalul lunii aprilie DefenseRomania a participat la invitația Hanwha la o întrevedere cu oficialii coreeni la Seul, unde au fost prezentate obuzierele K9 Tunetul - varianta românească și mașina de luptă Redback, un alt produs de ultimă generație al Hanwha.

În cadrul întrevederii cei de la Hanwha Aerospace au reiterat intenția părții coreene de a transforma România într-un hub industrial în Europa iar obuzierele K9 Thunder și mașinile de luptă Redback reprezintă punctul de plecare pentru atingerea acestui deziderat.

Ce înseamnă mai exact hubul industrial? Compania coreeană intenționează să coopereze cu industria românească de apărare prin eforturi de localizare, care includ producția locală, locuri de muncă, transferul de tehnologie și înființarea unei facilități MRO (Maintenance, Repair, and Overhaul).

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel