Pentru Summitul NATO de la Washington, Coreea de Sud promite o implicare mai mare privind Ucraina. Domeniile vizate: Cyber, noile tehnologii și industria de apărare

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Polarizarea de pe scena internațională nu se petrece așa cum susține Putin, care vorbește despre o lume multipolară. De fapt, nu putem să nu remarcăm că revenim la un sistem bipolar.

Pe de o parte, avem ”lumea liberă” condusă de Statele Unite și Europa.

De cealaltă parte, s-a format ”polul răului” care atrage tot mai multe state necinstite, agresive conduse de guverne autoritare, sponsori ai terorismului și/sau care își doresc proliferarea armelor de distrugere în masă. Recunoaștem aici țări precum Rusia, Iran, Coreea de Nord. Cu ambiții certe de hegemon mondial, China sprijină tacit efortul de război al Rusiei, având puterea să încheie conflictul din Ucraina dacă ar opri orice susținere pentru Federația Rusă.

Lumea liberă va avea un cuvânt important la Summitul de la Washington (poate și de asta a încercat Rusia să monopolizeze discuția din ultima săptămână în jurul unor planuri de pace de tip dictat).

Astfel, la următorul summit NATO intenționează să consolideze cooperarea cu Coreea de Sud, în special, pe probleme legate de Ucraina.

 

ROK, alături de Japonia, Australia și Noua Zeelandă - parte a lumii libere

 

Așa cum scrie Yonhap, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că invitarea liderilor Coreei de Sud, Japoniei, Australiei și Noii Zeelande la summitul NATO va contribui la extinderea parteneriatului Alianței cu țările din regiunea Indo-Pacific.

„Iranul și Coreea de Nord alimentează războiul Rusiei cu drone și rachete. China sprijină economia militară a Rusiei, furnizează microelectronice și alte bunuri cu dublă utilizare pentru războiul Rusiei. Cu cât jucătorii autoritari sunt mai apropiați unul de celălalt, cu atât este mai important ca noi lucrăm mai strâns cu prietenii noștri din Indo-Pacific”, a spus el.

Stoltenberg a spus că la următorul summit, NATO va dezvolta o cooperare practică în cadrul unor „proiecte-reper” privind Ucraina - în domeniul spațiului cibernetic și al noilor tehnologii, precum și va discuta despre cooperarea în industria de apărare cu Coreea de Sud.

„Proiectul emblematic este parțial legat de educația medicală a soldaților ucraineni”, a spus el, adăugând că NATO studiază și posibilitățile de extindere a schimbului de informații cu Coreea de Sud.

Coreea de Sud a declarat mai devreme că Seulul a decis să revizuiască posibilitatea furnizării de arme Ucrainei după ce liderul nord-coreean Kim Jong-un și președintele rus Vladimir Putin au semnat un tratat de apărare reciprocă în cazul  în care una dintre cele două țări semnatare va fi agresată militar. Drept urmare, Coreea de Sud a declarat că va analiza problema livrărilor de arme către Ucraina, în funcție de modul în care Rusia va coopera cu RPDC.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel