Aceste discuții vor avea loc săptămâna viitoare. Potrivit calendarului oficial, în perioada 20-24 decembrie, adică săptămâna viitoare, premierul Nicolae Ciucă va efectua o vizită în Coreea de Sud. El va fi însoțit și de Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, dar și de Florin Spătaru, ministrul Economiei, cel în subordinea căruia este industria de apărare de stat, dar și de Angel Tîlvăr, ministrul Apărării.
E a doua vizită pe care premierul României o face în Coreea de Sud în ultimele trei luni, după cea din septembrie, în care a fost însoțit de Vasile Dîncu, pe atunci ministrul apărării.
Mai mult, MApN anunța la începutul acestei luni că s-a semnat o scrisoare de intenție cu Coreea de Sud pentru un acord de cooperare în domeniul apărării între cele două state.
MApN nu a oferit alte informații privind această scrisoare de intenție, precizând doar că ministrul Angel Tîlvăr a avut o întrevedere la sediul ministerului cu o delegaţie a Parlamentului şi a Administraţiei programului de Achiziţii pentru Apărare (DAPA) din Coreea de Sud, condusă de Lee Hun-Seung, membru al Adunării Naționale și președinte al Comisiei Naționale de Apărare.
Un lucru e cert: România e interesată de obuziere K9 Thunder
Obuzier autopropulsat K9 Thunder. Foto: National Interest
România pare să urmeze tot mai mult exemplul Poloniei privind înzestrarea. Polonezii au intrat masiv pe piața sud-coreeană, achiziționând de la obuziere K9, la tancuri K2 Panther, și până la lansatoare multiple K239 Chunmoo și avioane FA-50.
DefenseRomania a aflat din surse sigure din industria de apărare că România ia în calcul achiziția de obuziere autopropulsate K9 Thunder.
Discuțiile care vor avea loc la Seul săptămâna viitoare se vor axa și pe obuziere sud-coreene.
Numărul, implicarea industriei ori alte detalii privind discuțiile rămân încă necunoscute.
Polonia a optat și ea pentru obuziere K9 Thunder. Acordul semnat cu Coreea de Sud prevede 648 de obuziere autopropulsate K9 Thunder, primele 24 de astfel de obuziere fiind deja produse de sud-coreeni, urmând să fie livrate Poloniei.
Pulberea, nu doar obuzierele K9, e foarte probabil să fie adusă în discuție în Coreea de Sud
Un alt aspect care e foarte posibil să fie discutat va fi o investiție străină în ceea ce privește producerea de pulbere, un vulnerabil al industriei noastre, care e nevoită să importe pulberi din state precum Serbia, apropiat Federației Ruse, ori Brazilia și Bulgaria.
Despre acest lucru a vorbit și fostul ministru al Apărării Vasile Dîncu, într-un interviu acordat în exclusivitate publicației noastre.
„În prezent e un proiect în ceea ce privește Fabrica de Pulberi de la Făgăraș. E un proiect, există un mare investitor, nu vreau să discut despre el până nu se vor stabili toate lucrurile.
Sper să existe o competiție în acest sens, pentru că acum există o dependență a întregului Flanc Estic oarecum de fabrici de Serbia sau Ucraina care nu cred că mai poate produce ori din alte zone”, preciza Dîncu, la vremea respectivă.
În orice caz, dacă au mai existat acum trei luni speculații cu privire la faptul că România ar putea discuta și despre tancuri K2 Panther din Coreea de Sud, putem afirma, citând aceleași surse din industrie, că tancurile K2 nu au fost un subiect de discuție, ci doar obuzierele K9.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News