Coreea de Sud autorizează Polonia pentru re-exportul obuzierelor Krab care utilizează componente K9 Thunder

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Guvernul Coreei de Sud a aprobat anul trecut licențe de export pentru Polonia pentru a furniza Ucrainei obuziere AHS Krab, care sunt construite cu componente sud-coreene, a declarat miercuri pentru Reuters un oficial din industria de apărare de la Seul.

Comentariile oficialilor sud-coreeni sunt prima confirmare a faptului că Seulul a acceptat oficial să furnizeze, cel puțin indirect, componente de arme Ucrainei pentru războiul său împotriva Rusiei, scrie Reuters.

Biroul de control tehnologic al Administrației Programului de Achiziții pentru Apărare (DAPA) a revizuit și a aprobat transferul, a declarat Kim Hyoung-cheol, directorul diviziei Europa-Asia a Biroului de Cooperare Internațională.

„Am analizat toată documentația și posibilele probleme din interiorul DAPA... apoi am luat decizia de a acorda licență de export Poloniei”, a declarat el pentru Reuters.

Produs de compania poloneză Huta Stalowa Wola, obuzierul autopropulsat AHS Krab este realizat prin combinarea unui șasiu sud-coreean K9 Thunder, turelă britanică BAE Systems, tun francez Nexter Systems de 155 mm și un sistem polonez de control al focului.

După invazia Rusiei din februarie anul trecut, Polonia a trimis, în luna mai, 18 Krab în Ucraina, iar cele două țări au semnat comenzi pentru încă câteva zeci de echipamente similare.

Președintele Vladimir Putin a acuzat anul trecut Seulul că oferă Ucrainei arme, spunând că o astfel de decizie le-ar distruge relațiile bilaterale.

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat la acea vreme că Coreea de Sud, un aliat al SUA, nu a furnizat nicio armă. Administrația sa spune că nu are de gând să schimbe această politică.

Yoon a spus că legea sud-coreeană face dificilă vânzarea directă de arme către țările aflate în conflict activ. 

În timpul unei vizite la Seul în ianuarie, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a cerut Coreei de Sud să sporească sprijinul militar pentru Ucraina, citând alte țări care și-au schimbat politica de a nu furniza arme țărilor aflate în conflict în urma invaziei Rusiei.

Șeful DAPA are dreptul de a decide ce echipamente să exporte, dar în practică depinde și de voința președintelui, a declarat Yang Uk, cercetător și expert în apărare la Institutul Asan pentru Studii Politice din Seul. ”Dacă Coreea sprijină Ucraina, Rusia ar putea riposta prin vânzarea de avioane moderne Coreei de Nord sau prin transferul tehnologiei de care Coreea de Nord are cu adevărat nevoie”, mai spune acesta.

Coreea de Sud a semnat anul trecut un acord uriaș de arme, de 5,8 miliarde de dolari, cu Polonia pentru sute de lansatoare de rachete Chunmoo, tancuri K2, obuziere autopropulsate K9 și avioane de luptă FA-50.

Kim Hyoung-cheol a spus că Polonia va avea nevoie de permisiunea sud-coreeană suplimentară pentru a furniza oricare dintre aceste noi arme Ucrainei. Oficialii DAPA au subliniat anterior că aceste vânzări sunt pentru a stimula apărarea Poloniei, mai degrabă decât pentru a ajuta Ucraina.

Sensibilitatea Coreei de Sud cu privire la această problemă a fost evidențiată de un acord de vânzare de obuze de artilerie de 155 mm către Statele Unite. Oficialii de la Washington au spus că vor să trimită muniția în Ucraina, dar Coreea de Sud insistă că Statele Unite trebuie să fie utilizatorul final.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Coreea de Sud a declarat că negocierile pentru acest acord sunt în desfășurare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel