Coreea de Sud a lansat de pe un submarin prima rachetă balistică de producție proprie

Sursă foto: Naval News
Sursă foto: Naval News

Coreea de Sud a efectuat un tir de test cu o rachetă balistică (SLBM) de fabricaţie proprie, a anunţat marţi agenţia de presă sud-coreeană, subliniind dorinţa Seulului de a-şi consolida apărarea împotriva Coreii de Nord, deţinătoare de arme nucleare, potrivit Agerpres, care citează AFP.

Agenţia sud-coreeană pentru dezvoltarea apărării a efectuat săptămâna trecută teste de lansare a SLBM de pe un nou submarin de 3.000 de tone dezvoltat local şi echipat cu şase tuburi de lansare verticale, a relatat Yonhap, care citează surse militare anonime. Submarinul care a efectuat lansarea ar fi Dosan Ahn Chang Ho.

SLBM e o variantă a rachetei balistice sud-coreene Hyunmoo-2B, cu o rază de acţiune de 500 de km, şi va fi produsă în număr mare după o nouă serie de teste, adaugă agenţia de presă.

Phenianul încearcă de asemenea de mult timp să dezvolte o tehnologie de SLBM şi a prezentat patru rachete de acest tip în timpul unei defilări militare sub privirile liderului Kim Jong Un în ianuarie, agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA spunând că sunt "cele mai puternice arme din lume".

Însă atunci când Phenianul a publicat fotografii cu tiruri submarine, observatorii au văzut că de fapt ar fi vorba de lansări de pe o platformă imobilă sau o barjă submersibilă, şi nu de pe un submarin.

 

Coreea de Sud intră într-un cerc restrâns de state care utilizează astfel de tehnologii militare



Odată cu testul de săptămâna trecută, Coreea de Sud intră în grupul restrâns de ţări care deţin tehnologia SLBM.

Luni, Seulul a alocat aproape 1.500 de miliarde de woni (1,1 miliarde de euro) pentru cercetare şi dezvoltare militară într-un proiect de buget pe 2022 transmis Parlamentului.

Dacă va fi adoptat, ar reprezenta o creştere de 76% a bugetului pentru cercetare al Administraţiei programului de achiziţii al Ministerului Apărării, care va fi folosită pentru "a dezvolta activ tehnologii de avangardă şi de viitor", se arată într-un comunicat de presă.

Phenianul încearcă la rândul său să îşi îmbunătăţească forţa submarină.

În ianuarie, Kim Jong Un a anunţat în faţa Congresului Partidului Muncitorilor că Phenianul a finalizat planurile pentru un submarin cu propulsie nucleară.

Ar fi nevoie cu siguranţă de mai mulţi ani pentru a pune în funcţiune un astfel de dispozitiv, însă experţii apreciază că ar fi o etapă strategică ce ar schimba datele problemei, permiţând Phenianului să lanseze un atac surpriză de pe mare, chiar şi în caz de distrugere a forţelor sale terestre.

În 2019, au fost publicate fotografii cu Kim lângă o clădire uriaşă cu ocazia inspectării unui nou submarin.

Media de stat au dat asigurări că acesta va fi desfăşurat în curând în mare, fără a oferi detalii despre capacităţile sale. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel