Coreea de Nord îl sprijină pe Trump. Vrea să discute despre programul nuclear, dacă fostul președinte american ajunge iar la Casa Albă

Întâlnirea dintre Donald J. Trump și Kim Jong Un, desfășurată la Hanoi, Vietnam, pe 27 februarie 2019 / Fotografie oficială a Casei Albe, Shealah Craighead
Întâlnirea dintre Donald J. Trump și Kim Jong Un, desfășurată la Hanoi, Vietnam, pe 27 februarie 2019 / Fotografie oficială a Casei Albe, Shealah Craighead

Coreea de Nord vrea să reia negocierile privind programul său nuclear dacă Donald Trump va fi reales președinte al SUA, a dezvăluit diplomatul nord-coreean Ri Il-gyu, care a fugit în Coreea de Sud prin Cuba, în urmă cu o lună. 

Potrivit diplomatului fugar nord-coreean, venirea lui Trump la Casa Albă ar putea însemna reluarea negocierilor privind programul nuclear nord-coreean. Ri Il-gyum este diplomatul nord-coreean cel mai important care a dezertat în Sud în ultimii opt ani, remarcă Reuters.

În ultimele luni, Phenianul și-a consolidat public relațiile cu Rusia, cel mai evident exemplu al alianței lor fiind vizita oficială a președintelui rus Vladimir Putin, la Phenian, în iunie.

Cu toate acestea, Ri a dezvăluit acum că diplomații nord-coreeni pregătesc și ei în secret o strategie pentru negocieri cu Donald Trump în cazul în care alegătorii americani îl vor trimite înapoi la Casa Albă în noiembrie.

 

Câteva obiective importante pentru Kim

 

Trump a provocat public Coreea de Nord în timpul primului său mandat, dar în același timp a dezvoltat relații diplomatice cu aceasta într-o măsură fără precedent.

Prin urmare, Phenianul vrea să folosească eventuala revenire a lui Trump la Casa Albă pentru a scoate programele sale sensibile de sub tirul sancțiunilor americane. Este vorba aici, în special, despre programul nuclear, cel balistic - care sunt conexate între ele - și poate chiar exporturile militare. Un obiectiv al Phenianului ar fi de a elimina țara de pe lista statelor sponsori ai terorismului și pentru a primi ajutor economic al SUA.

Regimul nord-coreean a încercat deja să atingă aceste obiective în timpul summitului dictatorului Kim Jong-un cu Trump din 2019, desfășurat în Vietnam, dar a negocierile au eșuat din cauza problemei sancțiunilor. Ri dă vina pe decizia lui Kim de a încredința diplomația nucleară unor comandanți militari „neexperimentați și neștiutori”.

Totuși, Phenianul nu are șanse mai mari de reușită nici în cazul unei a doua încercări. „Kim Jong-un nu știe prea multe despre relațiile externe și diplomație sau despre cum se iau deciziile strategice.

De data aceasta, ministerul (nord-coreean) de externe va prelua controlul și va conduce mai eficient negocierile crede Ri. ”Nu va fi atât de ușor pentru Trump să blocheze mișcările Coreei de Nord timp de patru ani fără să dea nimic (la schimb)”, mai arată diplomatul.

 

Diplomația nord-coreeană a prioritizat relațiile cu Rusia, SUA și Japonia

 

Ri a confirmat că întărirea legăturilor cu Rusia a ajutat Coreea de Nord cu dezvoltarea rachetelor balistice și economia.

Însă, cel mai mare beneficiu, este că Moscova blochează sancțiuni suplimentare împotriva Phenianului și o ajută să le eludeze pe cele existente. Datorită acestui fapt, nord-coreenii vor avea o putere de negociere mai mare în orice negocieri cu Washington.

„Rușii și-au murdărit mâinile cu tranzacții ilicite și, în consecință, Coreea de Nord nu mai depinde de ridicarea sancțiunilor de către SUA, ceea ce înseamnă că Statele Unite și-au pierdut unul dintre avantajele sale cheie”, a mai  spus Ri.

Relațiile cu Japonia ar putea fi relansate; Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a spus în trecut că ar dori să se întâlnească cu Kim Jong-un, dar răpirea japonezilor de către Coreea de Nord în anii 1970 și 1980 este un obstacol în calea organizării unei întâlniri. Potrivit lui Ri, Kim ar fi dispus să ofere Japoniei concesii cu privire la problema răpiților în schimbul unui ajutor economic.

Phenianul a mărturisit că a avut 13 persoane răpite și a returnat cinci japonezi, în 2002, spunând că ceilalți răpiți fie au murit deja, fie soarta acestora este necunoscută, considerând astfel problema închisă. Potrivit lui Ri, Kim vrea să ofere Japoniei o concesie în această privință.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel