În mod cinic, lansarea a avut loc în momentul în care Consiliul de Securitate al ONU se reunea la New York pentru a discuta despre testul de săptămâna trecută cu o rachetă pe care Phenianul a numit-o “rachetă hipersonică”, deși Seulul a declarat atunci că are serioase îndoieli cu privire la această afirmație.
De data aceasta, însă, armata sud-coreeană a subliniat că „racheta balistică suspectată”, lansată acum, a atins viteze hipersonice, demonstrând un „progres” față de testul de săptămâna trecută.
Ca și săptămâna trecută, racheta a aterizat în afara Zonei Economice Exclusive a Japoniei, fără a produce pagubele. De asemenea, și de această dată Japonia, prin premierul Fumio Kishida, a criticat activitatea Phenianului și a numit lansarea „extrem de regretabilă”.
Racheta a fost lansată luni la ora 22.27 GMT (marți 00.27, ora României) și a zburat 700 km, la o altitudine de aproximativ 60 km și cu o viteză de aproximativ 10 Mach, după cum au informat surse din Statul Major al Forțelor Armatei din Coreea de Sud.
Reuniunea Consiliului de Securitate al ONU întrunită pentru a discuta despre programele de armament ale Phenianului a avut loc după ce șase țări, inclusiv SUA și Japonia, au cerut Coreei de Nord să se angajeze într-un dialog semnificativ privind denuclearizarea completă.
Foarte probabil, Phenianul a planificat ca cea mai recentă lansare să coincidă cu reuniunea ONU „pentru a-și maximiza impactul politic”, a declarat Shin Beom-chul, cercetător la Institutul de Cercetare pentru Strategie Națională din Coreea de Sud, pentru AFP.
Acesta a subliniat că lansarea de marți arăta ca un test de rachetă hipersonică, judecând după presupusa viteză, dar a avertizat să nu se înțeleagă mai mult decât este cazul.
„Deoarece Coreea de Sud a susținut că [testul din 5 ianuarie] nu a fost o rachetă hipersonică, referitor la viteză, Phenianul ar fi putut încerca să-și arate posibilitățile maxime privind viteza”,, a precizat acesta..
Rachetele hipersonice constituie armament strategic prioritar în planul actual pe cinci ani al Coreei de Nord, primul astfel de test fiind desfășurat în septembrie anul trecut, cu racheta Hwasong 8.
Președintele Kim Jong-un a declarat luna trecută, în cadrul unei conferințe de partid, că țara va continua să-și dezvolte capacitățile de apărare, în contextul în care Phenianul a mai anunțat în 2021 că a testat cu succes noi rachete balistice lansate de pe submarin, o rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune și o armă lansată pentru utilizare terestră.
Dialogul dintre Washington și Phenian rămâne blocat, în timp ce țara, aflată sub mai multe seturi de sancțiuni internaționale din cauza programelor sale nucleare și de rachete balistice, a fost puternic afectată economic, iar condițiile de trai ale populației au scăzut semnificativ.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News