Coreea de Nord a testat racheta hipersonică Hwasong-16B. O demonstrație a „superiorității absolute”, se laudă Kim

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
 Hwasong-16B / Captură video, via Daily Mail
Hwasong-16B / Captură video, via Daily Mail

Coreea de Nord a anunțat că a testat o nouă rachetă hipersonică cu rază intermediară de acțiune (IRBM) cu combustibil solid, în timp ce continuă să-și extindă programul de înarmare.

Informarea de miercuri a Agenției Centrale de Știri din Coreea (KCNA) a venit la o zi după ce Coreea de Sud și Japonia au detectat lansarea unei rachete din Coreea de Nord către est.

KCNA a publicat fotografii cu liderul Kim Jong Un aflat la fața locului, în apropierea rachetei Hwasong-16B, precum și cu comandanții săi militari care, cu aproape două săptămâni înainte, supravegheau un test de motor cu combustibil solid pentru un IRBM.

Kim a lăudat arma ca pe o demonstrație a „superiorității absolute” a tehnologiei de apărare a Coreei de Nord. Phenianul a dezvoltat sisteme cu combustibil solid cu capacitate nucleară pentru „toate rachetele tactice, operaționale și strategice cu diferite raze”, a adăugat acesta citat de KCNA.

Liderul nord-coreean a promis că va dezvolta în continuare arsenalul țării pentru a-și contracara „dușmanii”, cu referire principală la Japonia, Coreea de Sud și Statele Unite.

KCNA a mai informat că Hwasong-16B a zburat aproximativ 1.000 km, atingând o altitudine de vârf de 101 km. Seulul a remarcat că racheta a zburat aproximativ 600 de km înainte de a se prăbuși în mare, între Coreea de Sud și Japonia.

Coreea de Nord s-a concentrat pe dezvoltarea de arme mai sofisticate cu combustibil solid, deoarece sunt mai mobile și pot fi desfășurate și utilizate mai rapid. Armele cu propulsie lichidă trebuie alimentate înainte de lansare și nu pot rămâne alimentate pentru perioade lungi de timp.

Lansarea de marți „pare să facă parte din planul Phenianului de dezvoltare a rachetelor, inclusiv a armelor hipersonice”, a declarat Han Kwon-hee de la Asociația Coreeană de Studii în Industria de Apărare.

Astfel de arme, dacă sunt perfecţionate, ar putea ajunge să lovească obiectivele îndepărtate ale SUA din Pacific, inclusiv insula Guam.

„Coreea de Nord declară că și-a atins obiectivul nuclear al rachetelor sale și subliniază acum  angajamentul de a-și înarma rachetele hipersonice cu arme nucleare”, a declarat Chang Young-keun, expert în rachete la Institutul de Cercetare pentru Strategie Națională din Coreea de Sud.

„Dezvoltarea  de către Coreea de Nord a IRBM hipersonice vizează Guamul, care găzduiește baze militare americane, și chiar Alaska”, a precizat acesta.

În septembrie 2022, contrar numeroaselor sancțiuni și rezoluții ONU, Coreea de Nord s-a autodeclarat oficial putere nucleară, adoptând o lege a armelor nucleare care permite lovituri preventive în cazul unei amenințări de atac din partea „forțelor ostile”. 

Din același an, profitând de contextul generat de invadarea Ucrainei de către Rusia, Kim Jong Un a accelerat testarea rachetelor și a altor sisteme de armament considerate strategice.

SUA și Coreea de Sud au răspuns extinzându-și antrenamentele combinate și exercițiile trilaterale, împreună cu Japonia și perfecționându-și strategiile de descurajare. În martie 2024, Coreea de Sud și SUA au organizat exerciții militare la scară largă pentru prima dată din 2018 pentru a testa contracararea unei posibile amenințări nucleare din Coreea de Nord.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel