Potrivit sursei occidentale, citată de topcor.ru, Coreea de Nord a efectuat deja aproximativ 10 livrări de arme către Federația Rusă. În același timp, în Rusia au fost trimiși și consilieri nord-coreeni cu privire la utilizarea muniției.
Agenția americană a amintit faptul că Phenianul dispune de una dintre cele mai mari rezerve de obuze de artilerie din lume. În același timp, muniția este compatibilă în toți parametrii necesari cu armele rusești, ceea ce permite Forțelor Armate ale Federației Ruse să le folosească pe frontul din zona operației militare speciale.
În schimbul muniției de artilerie, Coreea de Nord a primit resurse financiare considerabile de la Moscova. De asemenea, Vladimir Putin i-a promis lui Kim Jong-un acordarea de asistență rusească pentru lansarea unui satelit spion. Potrivit rapoartelor din presă, Phenianul se află în etapele finale de implementare a acestui proiect.
Între timp, Coreea de Nord caută și modalități de a furniza arme pentru mișcarea Hamas. Această presupunere a fost făcută de secretarul comisiei parlamentare sud-coreene pentru informații, Yu Sang-beom. Deputatul consideră că Phenianul intenționează să folosească agravarea relațiilor dintre Israel și radicalii palestinieni pentru promovarea unor interese proprii.
(Sursa: topcor.ru - publicație aliniată propagandei Kremlinului)
Pe lângă muniție, Coreea de Nord ar fi furnizat Rusiei un număr nespecificat de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, rachete antitanc și rachete antiaeriene portabile pe care Moscova le poate folosi în războiul său împotriva Ucrainei, relatează AP.
Comentariul autorului: Pe fondul consumului excesiv de muniție de artilerie în conflictul din Ucraina, partea rusă caută sprijin extern pentru completarea rezervelor din acest domeniu, în paralel cu creșterea producției proprii. Evident că, în primul rând, atenția Moscovei se îndreaptă către statele cu cea mai apropiată ideologie de cea a Moscovei, respective China, Iran și Coreea de Nord.
În ceea ce privește Phenianul, trebuie precizat faptul că, de la începutul acestui an, s-a înregistrat o intensificare a relațiilor bilaterale, concretizată prin vizitele efectuate în Coreea de Nord de către ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, sau de șeful diplomației de la Moscova, Serghei Lavrov.
Însă, vârful contactelor bilaterale a fost atins la jumătatea lunii septembrie, când liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a efectuat o vizită în Extremul Orient rus.
Deși părțile au susținut atunci faptul că pe timpul vizitei liderului nord-coreean în Federația Rusă nu a fost încheiat niciun acord bilateral, se poate aprecia că reprezentanții celor două state au ajuns la o serie de înțelegeri, menite să influențeze evoluția relațiilor viitoare, deoarece fiecare parte are interese imediate și așteptări din partea partenerului.
Rusia este interesată, în primul rând, de muniții de artilerie de toate tipurile, pentru întrebuințarea în zona operației militare speciale. De asemenea, partea rusă ar putea primi din Coreea de Nord și lansatoare de rachete și artilerie.
De cealaltă parte, Kim Jong-un este interesat, în primul rând, de alimentele rusești, ținând cont de faptul că Republica Populară Democrată Coreenă se află într-o zonă preponderent montană și dispune de puține terenuri agricole.
De asemenea, partea nord-coreeană are nevoie de resurse energetice, așa că va fi dispusă să primească orice cantități de petrol și produse petroliere rusești aflate sub sanțiunile internaționale.
În același timp, Phenianul privește și către tehnologiile militare rusești. În special Occidentul se teme că Moscova ar putea transfera în Coreea de Nord documentația pentru producerea de submarine moderne, inclusiv nucleare.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News