Șefii Statului Major din Coreea de Sud au informat că rachetele au fost lansate la 10 minute una de cealaltă, în direcția nord-est față de orașul Jangyon din sud-estul Coreei de Nord.
Potrivit acestora, prima rachetă a zburat 600 km, iar a doua doar 120 km, fără a preciza unde au aterizat fiecare. Coreea de Nord testează de obicei rachete spre apele sale de est, însă distanța de zbor a celei de-a doua rachete a fost prea mică pentru a depăși uscatul.
Purtătorul de cuvânt al șefilor de Stat Major, Lee Sung-joon, a declarat mai târziu, într-un briefing, că se pare că au existat probleme cu a doua rachetă și că, dacă ar fi explodat, resturile ei s-ar fi împrăștiat probabil pe uscat.
Presa sud-coreeană, citând surse militare sud-coreene neprecizate, a declarat că este foarte probabil ca a doua rachetă să se fi prăbușit într-o zonă interioară a Coreei de Nord, în timp ce prima a aterizat în apele din largul orașului Chongjin, din estul țării.
Phenianul încadrează de obicei astfel de exerciții ca afișare a forței pentru descurajarea unui atac sau unor acțiuni ale unor state considerate ostile.
„Atât în politica nord-coreeană, cât și în strategia militară, cea mai bună apărare este adesea o ofensivă bună”, a declarat Leif-Eric Easley, profesor de studii internaționale la Universitatea Ewha Womans din Seul.
„Pyongyangul este, de asemenea, hotărât să nu pară slab în timp ce Coreea de Sud desfășoară exerciții de apărare cu Japonia și Statele Unite.”
Miercurea trecută, pe 26 iunie, Coreea de Nord a susținut că a lansat ceea ce a numit o rachetă cu mai multe focoase (MIRV - Multiple Independent Reentry Vehicles), ceea ce ar fi reprezentat primul test cunoscut al unei astfel de capabilități dezvoltate de această țară. Însă Coreea de Sud a contestat afirmațiile nord-coreene.
Același Lee Sung Joon a explicat reporterilor sud-coreeni că separarea focoaselor în testele MIRV are loc în faza descendentă a traiectoriei rachetei principale, în timp ce racheta nord-coreeană a explodat în etapa inițială a zborului său. El a precizat că fotografiile nord-coreene de la lansare au arătat o rachetă similară cu un ICBM Hwasong-17 cu combustibil lichid pe care această țară l-a testat în martie 2023.
Evaluarea anterioară a armatei sud-coreene privind lansarea de miercuri a fost că o rachetă hipersonică, probabil cu combustibil solid, a fost lansată și a explodat în largul coastei de est a Coreei de Nord, împrăștiind fragmente în apă. A fost detectat mai mult fum decât în cazul lansărilor uzuale, sugerând o posibilă problemă de ardere cauzată de o defecțiune a motorului.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News