Coreea continuă să fie în centrul atenției în Ucraina. Ce forțe a trimis Nordul și care ar putea fi răspunsul Sudului

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Soldați nord-coreeni își demonstrează loialitatea în fața lui Kim Jong Un / Agerpres
Soldați nord-coreeni își demonstrează loialitatea în fața lui Kim Jong Un / Agerpres

De aproape două săptămâni, atenția publicului mondial s-a concentrat pe măsura actuală a escaladării agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Angajamentul în luptă al trupelor militare din Coreea de Nord este destul de sigur.

Publicitate

Statele Unite au recunoscut că se așteaptă la prezența nord-coreenilor în regiunea Kursk a Rusiei, dar nu sunt încă clare detaliile cu privire la sarcina lor acolo, deși ar putea fi „un fel de rol de infanterie”.

Luni, 28 octombrie, alianța NATO a recunoscut oficial prezența soldaților din Coreea de Nord în apropierea câmpurilor de luptă ucrainene.

Este vorba despre mii de luptători care au început să sosească miercurea trecută, astfel încât întărirea contingentului să fie efectuată prin zboruri regulate ale avioanelor de transport rusești din Vladivostok către vestul Rusiei și apoi local către câmpul de luptă.

 

Generalii lui Kim

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a prezentat informații îngrijorătoare conform cărora aproximativ 8.000 de soldați nord-coreeni sunt staționați la granița dintre Rusia și Ucraina.

Reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU, Serhii Kysliția, a declarat în cadrul ședinței Consiliului de Securitate al ONU că RPDC a trimis Rusiei nu doar soldați de rând, ci și 500 de ofițeri, inclusiv trei generali.

Potrivit Ucrainei, trupele RPDC sunt planificate să fie împărțite în cel puțin cinci unități a câte 2-3 mii de soldați fiecare și integrate în unități rusești pentru a-și ascunde prezența.

Reuters relatează ce se cunoaște despre generalii lui Kim.

1. Printre ofițerii numiți de Ucraina se numără generalul colonel Kim Yong-bok, comandantul forțelor speciale, inclusiv al Corpului XI, cunoscut și sub numele de Corpul Furtună, despre care informațiile sud-coreene spun că a fost trimis în Rusia.

„… Kim Jong-un l-a trimis pe Kim Yong-bok ca mandatar pentru a lua decizii până când prezența unităților KPA este complet restabilită”, a spus Michael Madden, expert la Centrul American Stimson.

Potrivit expertului, Yong-bok va conduce, probabil, Direcția de Instruire a Infanteriei Ușoare a KPA (Armata Populară Coreeană), precum și unitățile de infanterie ușoară alocate misiunilor speciale de către Principala agenție de informații din RPDC. În 2024, generalul a participat la șapte evenimente cu Kim Jong Un, inclusiv pregătirea forțelor speciale.

2. Generalul colonel Ri Chang Ho, șef adjunct al Statului Major General a fost și el trimis să ajute. Din aproximativ 2022, Ri Chang Ho este responsabil de principalul serviciu de informații al Coreei de Nord.

Coreea de Sud l-a acuzat pe Ri că a orchestrat atacuri cibernetice la scară largă pentru a fura tehnologie și valută străină. Generalul Ri l-a însoțit și pe dictatorul nord-coreean la evenimentele din acest an, inclusiv la o inspecție a unei baze navale de pe coasta de est.

3. Generalul-maior Shin Kum Chol, șef al Direcției Generale de Operațiuni, este mai puțin cunoscut. Madden a spus că nu se știe nimic despre cariera lui Sin, dar „având în vedere rangul său de general cu o stea”, el ar putea fi la comanda forțelor nord-coreene imediat după Kim și Ri.

 

În Coreea de Sud, guvernul și opoziția se ceartă pe tema furnizării de arme Ucrainei

De cealaltă parte, președintele sud-coreean Yoon Seok-yeol a condamnat cooperarea dintre Rusia și Coreea de Nord și a anunțat contramăsuri etapizate, în funcție de informațiile care vin de pe câmpul de luptă.

Între Ucraina și Seul va a vea loc un schimb de delegații de lucru din cele două țări.

În acest timp, mass-media sud-coreeană a început deja să menționeze potențialul export direct de obuze de 155 mm din Coreea de Sud în Ucraina, alături de presupusul schimb și grupuri speciale care ar trebui să monitorizeze activitățile personalului nord-coreean la sol.

Perspectiva livrărilor directe de arme către Ucraina , care este luată în considerare de președintele sud-coreean Yoon Seok-yeol, care vede implicarea  directă a Phenianului în conflict drept o amenințare la adresa securității Coreei de Sud, oferind trupelor nord-coreene o experiență de luptă valoroasă.

Delegațiile din Coreea de Sud, un aliat al SUA , participă în mod regulat la summit-urile NATO și furnizează arme unora dintre membrii săi. Analiştii spun că armele sud-coreene vor fi în mare măsură compatibile cu cele deja furnizate şi operate de forţele ucrainene.

Cu toate acestea, opoziția de stânga a Coreei de Sud, care deține o majoritate în parlamentul țării, consideră că atitudinea dură a administrației președintelui Yun față de Coreea de Nord împinge Phenianul mai aproape de Moscova și se opune livrărilor directe de arme către Ucraina, scrie Financial Times.

„(Arme pentru Ucraina — n.r.) este o idee incredibil de periculoasă care tratează viețile oamenilor ca pe niște pioni într-un joc de șah”, a declarat liderul fracțiunii Partidului Democrat, Park Chan-dae, la un miting de săptămâna trecută.

În opinia sa, președintele Yoon „nu ar trebui să implice Coreea de Sud într-un război proxy cu Coreea de Nord într-o țară îndepărtată” și a adăugat că o intervenție mai profundă a Seulului „ riscă să declanșeze un conflict militar în Peninsula Coreeană”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel