Convorbire Zelenski - Trump. ”Ca viitor președinte, voi aduce pacea în lume” / ”Putem pune capăt etapei fierbinți a războiului”, spune și președintele Ucrainei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Zelenski
Zelenski

Trump a promis că va pune capăt războiului dintre Kiev și Moscova prin negocieri „înainte chiar de preluarea mandatului”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat pe rețeaua de socializare X că a vorbit vineri cu Donald Trump , l-a felicitat pentru nominalizarea sa la președinție, a condamnat tentativa de asasinat asupra lui Trump săptămâna trecută și a acceptat să organizeze o întâlnire.

„I-am urat putere și siguranță în viitor”, a spus Zelenski în postarea sa de pe X.

Trump povestește detalii despre conversația telefonică pe care a avut-o cu Zelenski : „M-a felicitat pentru convenția republicană și pentru că am devenit candidatul republican. El a condamnat tentativa odioasă de asasinat de sâmbătă trecută. Apreciez că m-ați adresat pentru că, în calitate de viitor președinte al Statelor Unite, voi aduce pacea în lume. Ambele părți se vor reuni și vor negocia un acord care va pune capăt violenței și va deschide calea spre prosperitate”.

Candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, a promis că va pune capăt războiului dintre Kiev și Moscova prin negocieri, chiar înainte de a-și prelua mandatul în ianuarie, dacă va câștiga alegerile din 5 noiembrie.

„Cred că, dacă Donald Trump devine președinte, vom lucra împreună, nu mă tem”, a declarat președintele ucrainean Zelenski, la o conferință de presă la Kiev.

 

”Putem pune capăt etapei fierbinți a războiului”

 

Într-un interviu acordat BBC, Volodimir Zelenski  a spus că, cu sprijinul aliaților, Ucraina poate „încerca să pună capăt etapei fierbinți a războiului până la sfârșitul acestui an”.

”Dacă suntem uniți și urmăm formatul unui summit de pace, putem pune capăt etapei fierbinți a războiului (...) până la sfârșitul acestui an”, a spus președintele Ucrainei.

În același timp, Zelenski  a menționat că partenerii Ucrainei ar trebui să facă presiuni asupra Rusiei - „astfel încât Rusia să fie de acord să se așeze și să se gândească la sfârșitul războiului”.

„Asta nu înseamnă că toate teritoriile trebuie cucerite cu forța. Cred că puterea diplomației poate ajuta ”, a spus Zelenski, adăugând că o Rusie mai slabă pe câmpul de luptă ar pune Ucraina într-o poziție mai puternică la masa negocierilor.

Biroul Președintelui Ucrainei a subliniat în mod repetat că dorește să organizeze un al doilea summit pentru pace până la sfârșitul anului 2024.

În cadrul pregătirilor următorului summit, Ucraina va organiza trei evenimente pe temele abordate în cadrul primului summit de pace din Elveția:

  • la sfârșitul lunii iulie sau începutul lunii august 2024 — o întâlnire în Qatar privind securitatea energetică;

  • în august 2024 — o întâlnire în Turcia privind libertatea de navigație;

  • în septembrie 2024 — o întâlnire în Canada privind schimbul de prizonieri de război și repatrierea copiilor ucraineni deportați.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel