Atât Comisia pentru servicii armate din Camera Reprezentanților, cât și cea din Senat, care se ocupă de finanțarea și supravegherea Pentagonului în numele Congresului SUA, încearcă să convingă U.S. Air Force să păstreze și să modernizeze unele dintre cele mai vechi avioane F-22 Raptor – în total 33 de aeronave.
După cum precizează publicaţia The War Zone, U.S. Air Force dorea să se debaraseze de aceste aeronave începând cu anul 2023.
Forțele Aeriene doresc să renunțe la primele 33 de avioane F-22
USAF doreşte să renunţe la primele 33 de avioane F-22, în prezent folosite doar în scopuri de antrenament, deoarece întreţinerea lor a devenit tot mai costisitoare. Costul de aproximativ 1 miliard de dolari pentru modernizarea acestor avioane nu era rentabil, au declarat oficiali din cadrul U.S. Air Force, potrivit Air Force Magazine.
Comisia pentru servicii armate a Camerei Reprezentanților (HASC) a publicat în această săptămână, pe 20 iunie, un proiect de lege privind domeniul apărării pentru anul 2023 prin care nu numai că ar bloca demersurile U.S. Air Force (USAF) de a renunța la avioanele F-22, dar şi solicită ca aceste aeronave să fie modernizate la standarul Block 30/35.
Proiectul comisiei din Camera Reprezentanților merge mai departe decât ceea ce Comisia pentru servicii armate a Senatului a inclus în versiunea pilot a Legii privind autorizarea fondurilor pentru Apărarea Națională a SUA (NDAA) 2023, cerând în acel proiect de lege să nu se retragă niciun F-22 fără "un plan scris detaliat... pentru a se evita orice degradare a pregătirii sau reducere a capacității de luptă".
Potrivit publicaţiei Air Force Magazin, proiectul de lege include şi excepții care îi permit secretarului Forțelor Aeriene ale SUA să retragă din uz avioane F-22 și să reducă dimensiunea flotei sub 186 de aeronave, dacă unul sau mai multe aparate sunt considerate a nu mai fi capabil pentru efectuare de misiune și nu mai este rentabil să fie reparate, cum ar fi în urma unor accidente.
La începutul acestui an, cererea de buget a Pentagonului, pentru anul fiscal 2023, a detaliat planurile U.S. Air Force de a începe să reducă din dimensiunea flotei de avioane F-22 Raptor.
Flota de F-22 a SUA ar putea să scadă de la 186 de avioane la 153
F-22 Raptor, sursă foto: U.S. Air Force
Forțele Aeriene încearcă să retragă din serviciu 33 de avioane de luptă stealth F-22A Raptor. Acest lucru ar reduce dimensiunea totală a flotei de F-22A de la aproximativ 186 la 153 de aeronave. Ca parte a acestui demers, publicaţia Air Force Times preciza la începutul anului că sunt luate în calcul avioanele F-22A Raptor (configuraţia/standardul Block 20) de la Baza Aeriană Tyndall din Florida, care au fost uşor avariate, în anul 2018, la în timpul uraganului Michael.
Planul de reducere a dimensiunii flotei de avioane F-22 Raptor a fost justificat, în parte, datorită faptului că aceste avioane sunt utilizate acum în principal pentru antrenament, dar și datorită faptului că aceste avioane mai vechi devin din ce în ce mai greu - și mai costisitor - de întreținut.
Un alt argument în favoarea renunțării la aceste avioane a fost costul aducerii lor la cele mai recente standarde, care, potrivit Forțelor Aeriene ale SUA, ar costa 1,8 miliarde de dolari în următorii opt ani.
Aceste fonduri, au argumentat reprezentanţii USAF, ar fi mai bine cheltuite pentru modernizarea unor avioane F-22 Raptor mai noi, precum și a unor avioane de luptă F-35A, dar și pentru dezvoltarea programului Next Generation Air Dominance (NGAD).
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News