Leopard 2A7 sau K2? Controverse în Norvegia privind achiziția de noi tancuri. Blindatele coreene sunt și pe lista scurtă a României

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

În Norvegia au apărut unele contradicții între înalți oficiali din domeniul apărării cu privire la oportunitatea achiziționării de noi tancuri. 

Șeful Apărării Norvegiei, generalul Eirik Kristoffersen, a recomandat ministrului Apărării, Bjørn Gram, să renunțe la achiziționarea de noi tancuri principale de luptă.

„Este adevărat că am dat o recomandare. Voi continua dialogul cu guvernul”, a confirmat, vineri, generalul  Kristoffersen într-un e-mail pentru publicația norvegiană Forsvarets forum.

Cu toate acestea, ministrul Apărării, Bjørn  Gram nu va opri achiziția de noi tancuri.

„Guvernul intenționează să achiziționeze tancuri. Procesul continuă în conformitate cu planul de viitor care a fost stabilit”, a declarat ministrul pentru publicația norvegiană DN, răspunzând afirmațiilor generalului Kristoffersen. „Guvernul va continua dialogul cu șeful apărării despre aprecierile sale legate de achiziție.”

Kristoffersen a argumentat că achiziționarea de tancuri înseamnă cheltuirea multor bani pe protecție, nu pe mobilitate și putere de foc.

Trebuie spus că, din informațiile DefenseRomania există inclusiv o scrisoare de intenție a României pentru a achiziționa Abrams americane.

Pe lângă Abrams americane, ca urmare a vizitei efectuate de fostul ministru al apărării, Vasile Dîncu, în Coreea de Sud, în discuțiile dintre cele două delegații oficiale se pare că a fost pus „pe masă” și K2 Panther sud-coreean.

 

Care sunt variantele norvegienilor

 

Norvegia intenționează să semneze, până la finalul anului, un contract pentru 82 de tancuri în valoare de 19,3 miliarde coroane norvegiene (aproximativ 1,8 miliarde dolari).

Doi furnizori de vehicule blindate concurează pentru obținerea contractului: Hyundai Rotem din Coreea de Sud cu tancul K2 și Black Panther Krauss-Maffei Wegmann (KMW) din Germania cu Leopard 2A7.

Tancurile actuale ale Forțelor Armate norvegiene, de tip Leopard 1 și Leopard 2A4, au o vechime de peste 40 de ani și și necesită costuri mari de întreținere.

Comentariul autorului:

Ideea de renunțare treptată la tancuri, datorită mobilității scăzute comparativ cu elicopterele, a apărut la finalul secolului 20, dar primele măsuri concrete au fost luate de Infanteria Marină americană care, în ultimii doi ani, a retras toate tancurile pe care le avea.

Un alt actor militar important care a prezentat un plan concret de reducere a numărului de tancuri este Marea Britanie. Ministerul Apărării de la Londra a anunțat în martie 2021 că, în următorii 10 ani își va reduce cu o treime numărul de tancuri.

Din perspectiva războiului ruso-ucrainean, se poate spune cu certitudine că tancurile au fost întrebuințate, deși nu la scara din cel de-al doilea război mondial. Cu toate acestea, nu au fost semnalate atacuri sau contraatacuri la scară mare cu întrebuințarea masivă a tancurilor.

De la începutul conflictului și până acum, forțele ucrainene au distrus, potrivit propriilor raportări, aproximativ 2.900 de tancuri rusești, ceea ce înseamnă în jur de 10 - 11 tancuri pe zi (277 zile de război) pe un front cu o lungime de aproximativ 800 – 900 de kilometri. Rezultă că rușii au pierdut, aproximativ, un tanc pe zi, la fiecare 100 de km.

Desigur, datele concrete despre operații sunt secrete, dar cifrele confirmă o întrebuințare redusă a tancurilor. Probabil, ambele părți au avut planuri foarte bune privind prevenirea atacurilor masive cu tancuri, în special ucrainenii, fiind cunoscută superioritatea numerică rusească în materie de tancuri. În multe zone ale frontului situația a fost și este staționară, fiind înregistrate doar schimburi de tiruri de artilerie, fără acțiuni ofensive, care să necesite tancuri. Dar, în oricare din cazuri s-a preferat ca  tancurile să nu fie folosite pe măsura destinației lor – ca forță principală de izbire.

Din această perspectivă a neîntrebuințării unei arme, se poate spune că degeaba ai o armă dacă nu reușești să o și folosești. Americanii consideră că o armă pentru a fi relevantă trebuie să se afle în zona din care poate lovi adversarul, chiar dacă adversarul, la rândul său, o poate neutraliza.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel