Proiectul este menit să înlocuiască Legea 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice.
Noua lege „stabilește modul de organizare și desfășurare a manifestărilor publice precum și participarea la acestea, în scopul exercitării drepturilor cetățenilor garantate prin Constituția României”, potrivit proiectului legislativ.
Jurnaliștii de la România Curată au analizat noul proiect de lege și au sesizat câteva articole interpretabile.
- art. 4 – Manifestările publice trebuie să se desfăşoare astfel încât să nu afecteze starea de normalitate în societate, să nu aducă atingere mediului ambiant şi să nu pună în pericol ordinea şi liniştea publică, siguranţa persoanelor, integritatea corporală, viaţa sau bunurile acestora ori ale domeniului public sau privat.
- art. 5 – (1) Sunt interzise manifestările publice prin care: c) se urmărește defăimarea ţării şi a naţiunii, afectarea caracterului național, suveran și independent, unitar și indivizibil al statului român, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violență publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.
- art. 6 – Pe timpul desfăşurării manifestărilor publice, sunt interzise: h) ascunderea feţei cu articole de îmbrăcăminte sau alte accesorii, cu intenţia de a împiedica identificarea.
Sursa citată precizează că asemenea articole lasă loc de interpretări și pot duce la posibile abuzuri în cazul protestelor.
Proiectul de lege al Jandarmeriei nu are girul Guvernului
Pe de altă parte, vicepreședintele Comisiei de apărare din Camera Deputaților Ovidiu Raețchi (PNL) a transmis pe pagina personală de Facebook că proiectul Jandarmeriei pentru modificarea Legii adunărilor publice nu are girul Guvernului și nici nu-l va avea, dar admite că actuala lege trebuie actualizată.
„Proiectul Jandarmeriei nu are girul Guvernului. Și nu îl va avea. Jandarmeria este un organism de asigurare și restabilire, nu un for legiuitor. Jandarmeria nu își elaborează singură legile. PNL sprijină o nouă lege a adunărilor publice, dar într-o formulă agreată cu societatea civilă, care își propune o lărgire amplă a dreptului de protest. În următoarea perioadă vor continua consultările cu scopul modernizarii legislației adunărilor publice. Acestea se vor desfasura însă sub coordonare parlamentară și oferind prioritate punctelor de vedere exprimate de societatea civilă. Jandarmeria a vorbit suficient pe 10 august; acum e rândul cetățenilor”, a transmis Raețchi.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News