Controversatul documentar „Rușii în război”, considerat o formă subtilă a propagandei ruse, va fi prezentat la Festivalul Internațional de Film de la Toronto

Cătălin Costea |
Data publicării:
Imagine concept a propagandei ruse pentru a promova invadarea neprovocată a Ucrainei. Foto: Ministerul rus al Apărării
Imagine concept a propagandei ruse pentru a promova invadarea neprovocată a Ucrainei. Foto: Ministerul rus al Apărării

Deși este considerat una dintre formele subtile ale propagandei ruse legate de războiul din Ucraina organizatorii Festivalul Internațional de Film de la Toronto (TIFF) au decis în final, după mai multe dezbateri, să aprobe difuzarea documentarului „Rușii în război”, despre soldații ruși din Ucraina. Ca urmare a amenințărilor la adresa activității festivalului și a siguranței publice, filmul documentar regizat de Anastasia Trofimova va fi proiectat însă marți, 17 septembrie, după încheierea programului festivalului TIFF, deși fusese inițial programat pentru 15 septembrie.

Filmul a stârnit proteste vehemente în Canada din partea oficialilor și activiștilor ucraineni. Potrivit poliției canadiene, conducerea TIFF a decis să prezinte filmul fără a ține cont de recomandările sale.

Documentarul a fost filmat de regizoarea ruso-canadiană Anastasia Trofimova la persoana întâi. Aceasta susține că a petrecut șapte luni printre militarii ruși din Ucraina și a terminat filmările la Moscova, întreg materialul fiind realizat “fără niciun acord cu autoritățile ruse”.

„În acest moment, există sentimentul că mulți s-au împărțit în tabere – așa-ziși „liberali”, așa-ziși „patrioți”. Vreau ca filmul să distrugă puțin stereotipurile și tiparele în care suntem cu toții blocați în prezent. Aceasta nu înseamnă că vom fi cu toții de acord, unii cu alții, dar este foarte important să vedem oameni, nu sloganuri”, a comentat  rezultatele filmărilor sale Trofimova, care a lucrat anterior cu postul rusesc de televiziune Russia Today, dar și cu trusturi media din SUA și Canada.

Între timp, criticii documentarului „Rușii în război” acuză producătorii că au încercat să „umanizeze militarii țării agresoare”, iar pliante cu acest mesaj au fost distribuite de protestatari înaintea uneia dintre prezentările filmului.

Printre altele, consulul general al Ucrainei la Toronto, Oleg Nikolenko, s-a declarat total împotriva filmului, iar opinia sa a fost împărtășită și de Agenția de Film de Stat din Ucraina. Acesta din urmă a numit filmul „un instrument periculos de manipulare a opiniei publice” și o încercare de a „prezenta agresorii drept victime”.

De cealaltă parte, într-un interviu acordat publicației „Oamenii din Baikal”, regizoarea Anastasia Trofimova a vorbit despre militarii armatei ruse ca fiind „oameni obișnuiți aflați într-o situație absolut neobișnuită”.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel