Unul dintre principalele motive pentru care SUA au decis să transfere muniții cu dispersie în Ucraina este ritmul contraofensivei, mai lent decât sperase Pentagonul. Acest lucru a fost recunoscut la un briefing de către Secretarul Adjunct al Apărării al SUA pentru Afaceri Politice, Colin Kahl.
"Vrem să ne asigurăm că ucrainenii au suficientă artilerie pentru a-i menține în luptă în contextul actualei contraofensive. Și din moment ce lucrurile merg puțin mai încet decât au sperat unii, costurile artileriei sunt foarte mari", a spus oficialul american.
Kahl a remarcat că rușii au avut șase luni să sape și să câștige un punct de sprijin în stepele Ucrainei, așa că era nevoie de muniție pentru a depăși această apărare fortificată. ”Munițiile vor ajuta împotriva tranșeelor, concentrărilor de trupe și de echipamente ușoare. Nu sunt un glonț de argint, dar completează arsenalul armatei ucrainene, alături de proiectilele clasice de 155 mm, de obuzele Excalibur ghidate prin GPS sau de sistemele de rachete”, a explicat Kahl.
Oficialul a mai anunțat că muniția cu dispersie va ajunge pe front ”la timp”, astfel încât să fie utilă contraofensivei.
Foto: Secretarul Adjunct al Apărării al SUA pentru Afaceri Politice, Colin Kahl / DoD
Potrivit reprezentantului Pentagonului, transportul de muniții cu dispersie în Ucraina este, de asemenea, un semnal important pentru Rusia că „ucrainenii vor rămâne în joc”.
„(Președintele rus) Vladimir Putin are o teorie a victoriei, nu-i așa? Teoria lui a victoriei este că va rezista mai mult decât ceilalți. De aceea președintele (Joe) Biden a spus clar că vom fi alături de Ucraina atâta timp cât aceasta ia și de ce semnalăm că vom continua să oferim Ucrainei oportunități care o vor ajuta să-și continue lupta”, a spus Kahl.
Furnizarea de muniții cu dispersie
Decizia SUA de a furniza Ucrainei cu muniții cu dispersie, anunțată cu o zi înainte, a fost criticată de unii apărători ai drepturilor omului și oficiali din Occident. Acest tip de muniție are o reputație proastă, deoarece în urma utilizării sale, submunițiile neexplodate pot rămâne la sol, ceea ce va reprezenta apoi un pericol pentru populația civilă ani de zile.
Ministrul Apărării Oleksi Reznikov a risipit aceste temeri. El a menționat că Ucraina va ține evidențe stricte ale tuturor acțiunilor de luptă în care au fost utilizate astfel de muniții. După război, zonele în care au fost folosite aceste muniții vor fi prioritare pentru deminare. Practic, Ucraina va încerca o ”mapare” a zonelor în care s-au lansat astfel de muniții.
SUA spune că vor trimite în Ucraina bombele cu dispersie care au cea mai mică rata de eșec. Pentagonul a spus că armele pe care le vor trimite în Ucraina au o rată de eșec de 2,35% sau mai puțin.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News