„Contraofensiva” de la Kursk zguduie principalul pilon al puterii lui Putin. Generalul Ben Hodges: Ruşii au fost incompetenți, lenți și confuzi

Cristian Soare |
Data publicării:
Rușii nu riscă să desfășoare un număr mare trupe în regiunea Kursk pentru a nu perturba ofensivă din estul Ucrainei. Sursa foto: Colaj day.kyiv.ua.
Rușii nu riscă să desfășoare un număr mare trupe în regiunea Kursk pentru a nu perturba ofensivă din estul Ucrainei. Sursa foto: Colaj day.kyiv.ua.

Incursiunea surprinzătoare a Ucrainei în regiunea Kursk din sud-vestul Rusiei a ajutat Kievul să schimbe încă o dată narațiunea invincibilității Rusiei în război, spune generalul locotenent american în retragere Ben Hodges.

Hodges, care a fost comandantul Armatei SUA din Europa în perioada 2014-2017 și a contribuit la instruirea soldaților ucraineni, a declarat că operațiunea de la Kursk a expus discordia dintre diferitele comandamente ale forțelor ruse și eșecul personal al președintelui Vladimir Putin de a „proteja Rusia” - unul dintre principalii piloni ai puterii sale asupra țării.

De la 6 august, când Ucraina a intrat în regiunea Kursk din regiunea Sumy (nord-est), a preluat controlul asupra orașului Sudzha și a peste 1 200 de kilometri pătrați (488 de mile pătrate) de pământ rusesc. Autoritățile ruse au declarat stare de urgență „la nivel federal” în regiunile Kursk și Belgorod și au ordonat evacuarea obligatorie a unor localități de frontieră.

Cu prima operațiune terestră de amploare reușită de la contraofensiva de la Harkov din toamna anului 2022, Ucraina a demonstrat că armata sa este capabilă de atacuri neașteptate și bine coordonate, în ciuda faptului că suferă de epuizare într-un al treilea an de respingere a invaziei la scară largă a Rusiei.

Unui convoi de camioane, încărcat cu soldați ruși, distrus în regiunea Kursk în urma unui atac cu rachete HIMARS lansat de armata ucraineană. Sursa foto: Telegram/tsn.ua.

Cu toate acestea, consolidarea succesului Ucrainei la Kursk ar necesita angajamente suplimentare decisive din partea aliaților occidentali ai Kievului pentru a „ajuta Ucraina să câștige războiul”, atât prin aplicarea unor sancțiuni mai stricte împotriva Rusiei, cât și prin asigurarea unui flux neîntrerupt de ajutor militar către Ucraina, a declarat Hodges pentru Kyiv Independent într-un interviu acordat la 22 august.

Ucraina „are destui oameni” pentru a lupta, a spus el, dar este esențial ca liderii ucraineni să rezolve problemele legate de formarea, recrutarea și educația personalului militar, în special a ofițerilor și sergenților. Cu sprijinul puternic al Occidentului, unitățile instruite corespunzător vor fi „cheia pentru victoria Ucrainei”, a adăugat Hodges.

 

Ne aflăm într-un moment unic în acest război cu incursiunea ucraineană neașteptată în Rusia

 

,,În primul rând, încă o dată, noi toți cei din Occident - și Rusia - am subestimat Ucraina. Capacitatea sa de a aduna o forță atât de capabilă și de a o face într-un mod care i-a luat prin surprindere pe ruși. A doua concluzie este că nu știm și nu ar trebui să știm scopul oficial al acestei „contraofensive”. Guvernul de la Kiev și Statul Major General au făcut o treabă bună în protejarea informațiilor. Ei nu fac publicitate obiectivele'', a precizat Ben Hodges când a fost întrebat ce părere are despre cum au organizat ucrainenii ''operaţia Kursk''.

,,Eu o numesc „contraofensivă” mai mult decât incursiune. Scopul este de a crea un cap de pod pe partea rusă a frontierei care să nege acea zonă, pe care rușii ar putea să o folosească pentru a lansa drone sau alte atacuri împotriva civililor ucraineni sau pentru a-și consolida forțele'', a argumentat fostul general american.

A treia concluzie pe care generalul Ben Hodges o are în legătură cum au organizat ucrainenii ''operaţia Kursk'' este răspunsul Rusiei: ,,Au fost incompetenți, lenți, confuzi. Din fericire, au fost surprinși, dar încă mai au probleme de comandă și control''.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel