Boris Nadejdin a anunțat că a depus cele 105.000 de semnături la Comisia Electorală Centrală. Comisia are acum 10 zile pentru a verifica semnăturile și va decide dacă îl înregistrează pe Nadejdin pentru alegerile prezidențiale.
Potrivit stafului de campanie al lui Nadejdin, peste 200.000 de semnături au fost strânse în toată Rusia, dar doar o parte a fost selectată. „Vor trebui depuse 105.000 de semnături perfecte. Cele pentru care nu se poate găsi nicio problemă”, a explicat politicianul care a fost nominalizat la alegeri de un partid neparlamentar numit Inițiativa Civică.
Încă nu este clar dacă Comisia Electorală Centrală îl va înregistra. Canalul de telegram Viorstka, citând surse apropiate de Kremlin, a scris anterior că biroul nu intenționează să-l lase să participe la alegeri.
Kremlinul , prin purtătorul de cuvânt al său, Dmitri Peskov, a anunțat deja că nu consideră deloc rivalul lui Nadejda Putin. În același timp, mass-media și opoziția rusă speculează dacă nu doar un candidat plantat ar trebui să creeze aspectul unei competiții politice.
Contestatar real al lui Putin?
Surprinde faptul că Nadejdin este un critic deschis atât al lui Putin, cât și al actualului angajament militar rus în Ucraina. „El a distrus practic instituțiile cheie ale statului modern al Rusiei din Rusia. Sarcina mea va fi să refac aceste instituții”, a acuzat Nadejdin pe Putin într-un interviu acordat postului britanic BBC.
„Prima mea sarcină va fi să opresc conflictul cu Ucraina și apoi să restabilesc relațiile normale dintre Rusia și comunitatea occidentală”, a adăugat el.
Este greu de spus cât de reale sunt declarațiile sale; nu putem ști dacă Nadejdin este o marionetă a Kremlinului sau un candidat onest.
La fel ca în cazul Ekaterinei Dunțova - care a încercat să participe la alegerile prezidențiale, dar candidatura sa a fost respinsă de Comisia Electorală - va fi clar dacă Nadejdin este un contracandidat real doar dacă solicitarea sa va fi respinsă de autoritățile ruse.
Important e să participi
În același timp, Nadejdin recunoaște în mod realist că probabil că nu va câștiga alegerile viitoare. „Scopul meu este să schimb Rusia. Poate că nu voi fi președinte pe 17 martie, dar ar trebui să am cel mai bun rezultat posibil”, a adăugat el. Dar el a adăugat că nu crede că Putin va rămâne la putere încă șase ani.
Votul va dura trei zile pentru prima dată, în perioada 15-17 martie. Victoria lui Putin este așteptată pe scară largă, ceea ce ar trebui să-i asigure șederea la Kremlin până în 2030, dacă, bineînțeles, politicianul în vârstă de acum 71 de ani își încheie mandatul de șase ani.
Miercuri este ultima zi în care candidații ruși la președinția de la alegerile din martie pot depune semnăturile concetățenilor Comisiei Electorale Centrale în sprijinul candidaturii lor. Până acum, comisia a înregistrat patru candidați din 11 candidați cunoscuți - Putin și trei reprezentanți ai partidelor parlamentare: președintele Partidului naționalist Liberal Democrat din Rusia (LDPR) Leonid Slutsky, Vladislav Davankov de la Partidul Poporul Nou și Nikolai Kharitonov pentru comunişti.
În urmă cu trei zile, Serghei Malinkovich și-a depus semnăturile comisiei în calitate de candidat al partidului neparlamentar Comuniștii din Rusia. Marți, șeful Uniunii Naționaliste a Poporului din Rusia, Serghei Baburin, a depus și el semnături, dar a anunțat imediat că își retrage candidatura și îl susține pe Putin. Aceeași procedură a urmat și Irina Sviridova, candidată pentru Partidul Democrat din Rusia. Mulți dintre candidați au recunoscut deschis că nici măcar nu intenționează să câștige alegerile.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News