Publicitate
Referindu-se în primul rând la Rusia, Budanov estimează că din martie 2023 situația cu muniția va deveni critică pentru Kremlin, în sensul că se va ajunge la o reducere a stocurilor la 30%, iar același procent ar putea caracteriza și capacitatea de producție, luând în calcul inclusiv sprijinul Belarusului.
Înainte de invazie și chiar în primele luni ale acesteia, Kremlinul nu a luat în calcul posibilitatea ca războiul să dureze atât de mult și a folosit muniție fără nicio reținere. Astfel, trupele ruse ajungeau să execute până la 60.000 de focuri pe zi cu sistemele de artilerie. Spre toamnă, când și-au dat seama că nu pot susține un asemenea ritm, au început să reducă treptat cantitatea de muniție alocată pe zi.
La sfârșitul anului 2022, ritmul a scăzut la 19-20 de mii de lovituri pe zi, iar odată cu venirea primăverii, după cum consideră Budanov, acesta nu va mai putea depăși 10-15 mii de lovituri pe zi, fiind practic de aproape șase ori mai redus decât la declanșarea războiului.
Șeful GUR a făcut o remarcă demnă de subliniat, observând că “nimeni (niciun stat individual) în lume nu este capabil să asigure astfel de resurse”. Ca exemplu, acesta a făcut referire la planurile privind producția de muniție din Belarus, unde acum se încearcă pornirea de la zero a producției de muniție de 122 mm și 152 mm, precum și a rachetelor pentru MLRS „Grad”.
După finalizarea lucrărilor cu pregătirea producției de serie și îndeplinirea capacității planificate, Belarusul va putea asigura decât 3-4 mii de proiectile și rachete pe lună.
În ceea ce privește Ucraina, Budanov a explicat că trupele ucrainene folosesc într-o singură zi „cantitatea de muniție produsă de două-trei țări europene într-o lună”.
Prin urmare, combatanții vor fi nevoiți să țină cont de o serie de factori care măresc eficiența focului de artilerie și care au fost lăsați până acum în plan secund din dorința firească a comandanților de a impune propriul ritm în luptă și a-și atinge cât mai rapid obiectivele tactice.
Foarte probabil, în perioada următoare va crește rolul sistemelor automate de control al focului de artilerie, a mijloacelor de descoperire a țintei, stabilire precisă a coordonatelor și transmitere automată a acestora către sistemele de lovire, precum și a muniției de artilerie de înaltă precizie.
În mod ușor paradoxal, pe măsură ce ritmul luptelor tinde să scadă, sprijinul țărilor NATO pentru Ucraina va trebui să crească. Intensitatea luptelor a consumat muniție într-un ritm frenetic, resimțit în majoritatea depozitelor de muniții ale țărilor NATO. Acest lucru este confirmat în primul rând de faptul că toate obuzierele autopropulsate redutabile, precum PzH 2000, M777 sau Cezar, au nevoie de reparații după câteva luni de la introducerea în luptă
Este clar că nu doar Ucraina va trebui să acționeze pentru înființarea și extinderea producției de muniție, ci și țările NATO, transferul de muniție fiind cel puțin la fel de important precum cel de tehnică de luptă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News