Consiliul de Asociere UE - R. Moldova. România cere Chișinăului să profite de șansa istorică / Gavrilița: Sperăm să deschidem negocierile de aderare în 2023

Consiliul de Asociere UE - R. Moldova
Consiliul de Asociere UE - R. Moldova

România a participat, marți, 7 februarie, la o nouă reuniune a Consiliului de Asociere UE - Republica Moldova, se arată într-un comunicat remis de MAE român.

Eveniment co-prezidat de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, și de Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, Consiliul de Asociere trece în revistă progresele înregistrate de Chișinău cu privire la punerea în aplicare a Acordului de asociere UE-Republica Moldova.

România, reprezentată de secretarul de stat pentru afaceri europene al MAE, Daniela Gîtman, a reiterat angajamentul ferm al țării noastre și al UE de a sprijini Republica Moldova, în contextul în care acest stat traversează o serie de crize suprapuse, pe fondul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

A fost evidențiată șansa istorică a autorităților Republicii Moldova de a avansa procesele de reformă și integrare europeană, asigurând de întreg sprijinul României și al UE în realizarea acestor obiective.

 

Natalia Gavrilița: 2023 - obiectiv pentru deschiderea negocierilor de aderare

 

R. Moldova speră ca negocierile de aderare la Uniunea Europeană vor fi deschise până la sfârșitul acestui an, cât mai curând posibil, a spus, la Bruxelles, premierul Natalia Gavrilița, într-o conferință de presă comună cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, eveniment desfășurat pe 6 februarie. 

Cel mai bun și mai rapid mod pentru R. Moldova să facă progrese în procesul de aderare este implementarea Acordului de Asociere și a celui de Liber Schimb, a atras atenția președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

România și-a manifestat întregul sprijin pentru Planul de Acțiuni elaborat de R. Moldova, dedicat implementării celor nouă recomandări incluse în Opinia Comisiei Europene în iunie 2022 și a salutat eforturile întreprinse de Guvernul de la Chișinău pe linia luptei împotriva corupției, reformei justiției și a transparentizării presei, în vederea asigurării accesului cetățenilor la informații imparțiale și a limitării influenței oligarhilor asupra vieții publice.

De asemenea, secretarul de stat Daniela Gîtman a trecut în revistă câteva dintre măsurile de sprijin pentru R. Moldova:

  • transferul de expertiză în contextul eforturilor de integrare europeană,

  • măsurile în domeniul securității energetice prin furnizarea de energie electrică, păcură și lemne de foc

  • acordarea, în anul 2022, de asistență financiară nerambursabilă, sub formă de sprijin bugetar direct, în valoare de 10,3 milioane de euro.

Oficialul român a punctat, totodată, relevanța deosebită a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, instrument co-inițiat de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, alături de omologii german și francez, subliniind semnificația găzduirii de către Republica Moldova a celei de-a patra conferințe ministeriale a acestui format, în cursul acestui an.

Reuniunea a oferit cadrul unui dialog aprofundat între reprezentanții UE, ai statelor membre UE și membrii Guvernului de la Chișinău asupra relațiilor UE - Republica Moldova, în condițiile în care Republica Moldova a obținut, în iunie 2022, statutul de stat candidat pentru aderarea la UE, cu accent deosebit asupra dialogului politic, a procesului de reformă, precum și a cooperării economice, comerciale și sectoriale, îndeosebi în domeniul energetic.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel