„Evident, există o mare frustrare aici. Vicepreședintele [american] J.D. Vance a fost foarte dezamăgit când părăsea Conferința de Securitate de la Munchen. Secretarul nostru al Trezoreriei, care a călătorit până la Kiev, este, de asemenea, dezamăgit. Evident, aceasta se adaugă președintelui, care vorbește în mod clar despre dezamăgirea sa”, a declarat Waltz.
Oficialul a explicat dezamăgirea prin faptul că Ucraina a refuzat să semneze acordul privind resursele de minereuri rare.
Waltz a menționat că SUA „le-a oferit ucrainenilor o oportunitate cu adevărat incredibilă pentru Statele Unite de a co-investi cu Ucraina, în economia sa, în resursele sale naturale, și de a deveni cu adevărat un partener pe termen lung. Și ar fi, de asemenea, cred, cea mai bună garanție de securitate la care ar putea spera, mult mai bună decât munițiile”.
„Totul are sens și de ce primim această reacție și, așa cum spune vicepreședintele SUA, denigrarea în presă a tot ceea ce a făcut administrația în primul său mandat și tot ceea ce au făcut Statele Unite este inacceptabilă. Trebuie să reducem tonul și să analizăm acest acord cu mare atenție”, a adăugat Waltz.
Cu o zi înainte, președintele american Donald Trump a criticat modul în care secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a fost primit la Kiev. „S-a dus acolo pentru a semna un document, dar când a ajuns acolo, s-a întors cu mâna goală”, a adăugat Trump.
Președintele ucrainean Zelenski s-a întâlnit cu Bessent la Kiev, dar a declarat după întâlnire că acordul propus privind pământurile rare ucrainene ar trebui să includă garanții de securitate din partea SUA.
„Problema nu este doar să extragi resursele, problema este ce investești pentru a face ceva din această resursă. Nu suntem o țară de materii prime. Acest punct, că nu suntem o țară de materii prime, ar trebui să fie reflectat în mod clar în document”, a declarat Zelenski reporterilor în timpul unei videoconferințe din 17 februarie. El a adăugat că Kievul dorește ca SUA să investească în minerit.
Întrebat de Fox News dacă diferențele dintre echipele Trump și Zelenski pot fi rezolvate sau dacă acestea înseamnă că cele două țări merg în direcții diferite, Waltz a reamintit de declarațiile de prietenie ale președintelui Trump pentru poporul ucrainean și a adăugat că Trump „i-a înarmat în primul rând în primul său mandat”.
„Am dat mult, foarte mult pentru securitatea Ucrainei. Și când se spune că vom schimba această asistență în viitor, cred că nu ar trebui să ofenseze pe nimeni”, a adăugat el.
Oficialul a subliniat dorința președintelui american Donald Trump de a pune capăt războiului și a apărat strategia diplomației de tip „shuttle” utilizată de administrația Trump pentru a ajunge la un acord prin întâlniri cu diferite părți implicate în acest procesul de pace, mai degrabă decât să le aducă la o masă comună.
În special, Volz a menționat convorbirile telefonice ale lui Trump cu președintele rus Putin și cu președintele ucrainean Zelenski de săptămâna trecută, discuțiile echipei Trump cu aliații din Europa și vizitele planificate ale înalților oficiali britanici și francezi în Statele Unite.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News