Consecințe ale denunțării Tratatului INF: Rusia reia producerea și dislocarea de rachete interzise, cu rază scurtă și medie de acțiune

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Pregătirea lansării unei rachete balistice. Sursa foto: Ministerul rus al Apărării.
Pregătirea lansării unei rachete balistice. Sursa foto: Ministerul rus al Apărării.

În cadrul unei consfătuiri operative cu membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al Federației Ruse, președintele Vladimir Putin a declarat, pe 28.06.2024, că Rusia trebuie să reia producerea și dislocarea de rachete cu rază scurtă și medie de acțiune, pe baza intereselor de securitate ale țării, ca răspuns la acțiunile similare ale Statelor Unite.

“Se pare că trebuie să începem să producem aceste sisteme de lovire și apoi, pe baza situației reale, să decidem unde să le amplasăm, pentru a ne asigura securitatea”, a menționat Putin vineri, citat de agenția de presă Interfax.

Șeful statului rus a reamintit faptul că, în urmă cu câțiva ani, SUA, “sub un pretext exagerat”, s-au retras din Tratatul privind interzicerea rachetelor cu rază scurtă și medie de acțiune (INF) și au anunțat că vor produce astfel de sisteme.

“Noi, în anul 2019, am precizat că nu vom produce astfel de rachete, până când Statele Unite nu le vor desfășura într-o anumită regiune a lumii”, a spus Putin.

“După cum se știe, astăzi, SUA nu numai că produc aceste sisteme de rachete, dar le-au adus deja în Europa pentru exerciții, în Danemarca. De curând, am fost anunțat că acestea se află și în Filipine. Deocamdată, nu se știe dacă Statele Unite au luat aceste rachete de acolo sau nu”, a remarcat șeful statului rus.

“În orice caz, trebuie să reacționăm la acest lucru și să luăm decizii cu privire la ce va trebui să facem în continuare în acest domeniu”, a concluzionat Vladimir Putin.

Acesta i-a invitat pe miniștri de externe și al apărării, Serghei Lavrov și Andrei Belousov, să vorbească pe această temă.

 

SUA au denunțat INF, ultimul tratat nuclear, după ce Rusia a început să „trișeze”

 

Comentariul autorului: Tratatul INF, încheiat între SUA și Rusia în anul 1987, se referea la interzicerea rachetelor cu bazare terestră, cu raza de acțiune cuprinsă între 500 și 5.000 de kilometri.

Partea americană a denunțat în mod unilateral acest tratat, în anul 2019, acuzând Moscova că nu respectă prevederile sale. Încă din anul 2014, SUA au suspectat Rusia că deține rachete bazate la sol cu o bătaie mai mare de 500 de kilometri. În primul rând, oficialii americani au făcut referire la racheta de croazieră 9M729 a complexului de rachete rusesc de tip Iskander-K.

În luna iulie 2019, președintele rus, Vladimir Putin, a promulgat o lege prin care Rusia “a răspuns în oglindă” la demersurile americane și s-a retras din tratat. Potrivit unor informații neoficiale, încă din luna februarie 2019, când SUA și-au anunțat suspendarea participării la Tratatul INF, partea rusă a trecut la implementarea unor măsuri imediate, care să conducă la obținerea rapidă a unor rachete cu bazare terestră interzise anterior.

În primul rând, oficialii de la Moscova vizau crearea unei versiuni terestre a instalației de lansare cu bazare navală a rachetelor de croazieră Kalibr, dar și dezvoltarea unei rachete hipersonice cu bazare terestră, cu rază medie de acțiune. Până în prezent, reprezentanții ruși nu au furnizat informații din care să rezulte stadiul în care se află dezvoltarea noilor rachete.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel