Congresul SUA s-a săturat ca Rusia să tragă de timp: Lege bipartizană pentru sancțiuni dure. Inclusiv un tarif de 500% pentru statele care cumpără de la ruși

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Protest de susținere a Ucrainei în fața invaziei neprovocate a Rusiei
Protest de susținere a Ucrainei în fața invaziei neprovocate a Rusiei

Senatorii Lindsey Graham (Partidul Republican) și Richard Blumenthal (Partidul Democrat) au introdus marți un proiect de lege care urmărește să impună sancțiuni primare și secundare împotriva Rusiei dacă aceasta nu este de acord cu o pace de lungă durată cu Ucraina.

Jumătate din Senatul SUA, 25 de republicani și 25 de democrați, s-au unit marți pentru a susține punerea în aplicare a sancțiunilor împotriva Rusiei în cazul în care aceasta refuză să desfășoare negocieri de pace de bună-credință cu Ucraina. 

Pe lângă sancțiuni primare împotriva Rusiei, se adaugă un tarif de 500% pentru mărfurile importate din țările care cumpără petrol, gaze, uraniu și alte produse rusești, dacă eforturile de a pune capăt războiului nu avansează.

„Sancțiunile împotriva Rusiei impun tarife pentru țările care achiziționează petrol, gaze, uraniu și alte produse rusești. Acestea vor fi puternic lovite", au scris senatorii într-un comunicat de marți, potrivit ziarului american The Hill.

„Viziunea dominantă în Senatul Statelor Unite este că Rusia este agresorul și că acest război oribil și agresiunea lui Putin trebuie să se încheie acum și să fie descurajate în viitor”, au adăugat ei.

Atacurile aeriene asupra infrastructurii ucrainene au continuat să provoace morți, deși atât Rusia cât și Ucraina au convenit să „elimine utilizarea forței” în Marea Neagră și să pună capăt atacurilor asupra instalațiilor energetice timp de 30 de zile.

 

Trump s-a săturat și el ca Rusia să tragă de timp

 

Președintele american și-a exprimat nemulțumirea față de omologul său Vladimir Putin pentru blocarea încercărilor SUA de a pune capăt conflictului.

„Dacă ei cred că ne amână la nesfârșit, nu voi fi mulțumit de asta”, a spus Trump, duminică, de la bordul Air Force One, reporterilor.

Senatorii care au semnat pentru a impune sancțiuni primare și secundare împotriva Rusiei au împărtășit același sentiment de enervare față de Putin din cauza eforturilor de pace zădărnicite.

„Împărtășim frustrarea președintelui Trump privind Rusia când vine vorba de obținerea unei încetări a focului și sprijinim dorința președintelui Trump de a obține o pace durabilă, justă și onorabilă. În 1994, ca parte a Memorandumului de la Budapesta, Ucraina a renunțat la aproximativ 1.700 de arme nucleare cu o promisiune din partea Statelor Unite, Rusiei și Regatului Unit că Ucrainei îi va fi garantată suveranitatea în viitor. Iar acest lucru a dus la eșuarea descurajării agresiunii Rusiei”, au spus senatorii.

„În 2014 și 2015, acordurile de la Minsk au fost încheiate pentru a pune capăt invaziei Rusiei asupra Ucrainei, dar, din nou, nu au făcut nimic pentru a descuraja viitoarea agresiune. În 2022, Rusia a invadat Ucraina încă o dată, ducând la moartea a sute de mii de oameni și la strămutarea a milioane de oameni".

În timpul discuțiilor din Arabia Saudită, negociatorii Rusiei au îndemnat SUA să ajute la ridicarea sancțiunilor asupra băncilor ruse și să promoveze îngrășămintele și agricultura Rusiei pe piața mondială înainte de a conveni asupra încetării focului.

„Sperăm că în 2025, președintele Trump și echipa sa vor realiza ceea ceea ce lumii i-a scăpat în trecut: încetarea definitivă a agresiunii ruse împotriva Ucrainei și asigurarea supraviețuirii unei Ucraine libere și democratice”, au scris congresmenii.

„Aceste sancțiuni împotriva Rusiei sunt gata și vor primi un sprijin copleșitor, bipartizan, bicameral, dacă vor fi prezentate Senatului și Camerei pentru vot”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel