Congresmanii americani îi cer lui Biden să permită unei țări NATO să doboare rachete în spațiul aerian al Ucrainei

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane F-16 si MiG-29 ale Fortelor Aeriene Poloneze. Sursa Foto: Sily Powietrzne Rzeczypospolitej Polskiej.
Avioane F-16 si MiG-29 ale Fortelor Aeriene Poloneze. Sursa Foto: Sily Powietrzne Rzeczypospolitej Polskiej.

Reprezentanții ambelor partide americane din Camera Reprezentanților au făcut apel la președintele american Joe Biden să permită Poloniei să își extindă umbrela de apărare aeriană deasupra Ucrainei. La 28 octombrie 2024, membrii Congresului SUA au trimis o scrisoare oficială de solicitare președintelui american Joe Biden cu privire la securitatea spațiului aerian polonez.

Republicanul Joe Wilson și democratul Steve Cohen „solicită insistent” administrației Biden să acorde Poloniei autoritatea de a „intercepta și neutraliza rachetele deasupra Ucrainei” dacă acestea se îndreaptă în apropierea spațiului aerian polonez. Acest lucru a devenit cunoscut din scrisoarea originală pusă la dispoziția The Hill.

Motivul solicitării insistente a fost apelul ministrului polonez de externe, Radoslaw Sikorski, adresat guvernului SUA de a permite țării să își apere spațiul aerian. Reprezentanții părților consideră că este necesar să se acorde o astfel de permisiune „pentru a proteja teritoriul NATO” și numesc Polonia „unul dintre cei mai importanți aliați”.

Solicitarea ministrului este interpretată de oficiali ca fiind în concordanță cu misiunea NATO, astfel că președintele Biden ar trebui să permită statelor membre să își apere integritatea teritorială: „interceptarea rachetelor deasupra Ucrainei nu ar fi un act ofensiv, ci mai degrabă un pas crucial în securizarea flancului estic al NATO”.

Joe Wilson și Steve Cohen comentează, de asemenea, politica externă a SUA, pe care o consideră „excesiv de reținută”. Ei sunt convinși că comportamentul prudent al țărilor NATO nu face decât să provoace Rusia să ignore frontierele membrilor alianței și subliniază că „eliminarea rachetelor deasupra Ucrainei este un mecanism necesar și urgent pentru a sprijini Ucraina însăși”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că, deși au fost încheiate acorduri inițiale cu Polonia și NATO pentru a furniza Ucrainei avioane de luptă MiG-29, schimbarea priorităților și „noi motive” continuă să întârzie procesul, afectând eforturile de apărare ale Ucrainei împotriva rachetelor rusești. 

Acest tip este unul dintre principalele avioane de luptă ale Forțelor Aeriene Ucrainene, ceea ce înseamnă că, spre deosebire de avioanele de luptă occidentale promise Ucrainei [F-16, Mirage 2000 - n.r.], personalul ucrainean nu va trebui să fie reeducat pentru a le utiliza.  

„Am vrut cu adevărat să primim MiG-uri din Polonia”, a subliniat Zelenski. „Dar ei nu au putut să le transfere pentru că nu aveau suficiente ale lor”.  

„Așa că am convenit cu NATO ca ei să le atribuie unei misiuni de poliție, similară cu cea pe care o au prietenii noștri baltici”, a spus el, referindu-se la misiunea de poliție aeriană baltică a NATO.   

Conform acestui acord, aliații NATO se rotesc pentru a proteja spațiul aerian al Lituaniei, Letoniei și Estoniei, care nu dețin nicio aeronavă de luptă. 

Cu toate acestea, Zelenski a remarcat că, în ciuda acestei soluții, „s-a găsit un alt motiv” pentru a nu transfera MIG-urile, lăsând Ucraina să facă față amenințărilor din ce în ce mai mari la adresa spațiului său aerian fără sprijinul anticipat. 

Președintele și-a exprimat frustrarea cu privire la faptul că, deși Polonia a ales să nu își folosească MiG-urile pentru propria apărare antirachetă, nu a îndeplinit nici propunerea Ucrainei de a staționa aeronavele în Ucraina de Vest.

Zelenski a susținut că un astfel de aranjament ar permite forțelor ucrainene să intercepteze rachetele înainte ca acestea să ajungă în zone critice, cum ar fi instalația subterană de stocare a gazelor Bilche-Volytsko-Uherske din orașul Stryi, cea mai mare din Ucraina și a doua ca mărime din Europa. 

 

Polonia are încă nevoie de avioane de luptă MiG-29 pentru propria apărare aeriană 

 


Într-un interviu acordat Ukrinform, însărcinatul cu afaceri al Poloniei în Ucraina, Piotr Lukasiewicz, a explicat că, deși Polonia a transferat unele piese și avioane MiG-29 în ultimii doi ani, trebuie să păstreze între 10 și 15 avioane de luptă sovietice rămase pentru apărarea națională până la sosirea noilor avioane F-16 și F-35, ca parte a unei transformări în curs a forțelor aeriene.  

Lukasiewicz a subliniat nevoia Poloniei de apărare aeriană continuă, sugerând că aliații NATO ar putea, alternativ, să desfășoare escadrile suplimentare în Polonia pentru a compensa orice MiG-uri transferate în Ucraina. 

În momentul declanșării invaziei Ucrainei de către Rusia, Polonia opera aproximativ 20 de avioane MiG-29 care datează din anii 1980 și au fost complet modernizate în anii 2010.  

În martie 2022, la scurt timp după începerea războiului, un plan de transfer al întregii flote poloneze de avioane de luptă MiG-29 a eșuat oficial după ce Polonia și Statele Unite nu au reușit să ajungă la un acord. 

Cu toate acestea, în ianuarie 2023, au apărut zvonuri conform cărora Polonia livrase deja în secret Ucrainei avioane de luptă MiG-29 operaționale, însă acestea au fost dezasamblate și etichetate ca piese de schimb. Până în vara anului 2023, Polonia a transferat oficial Ucrainei aproximativ 10 avioane MiG-29. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel