Într-un context de puternice tensiuni bilaterale cu privire la comerţ, Taiwan, Hong Kong sau noile tehnologii, administraţia Biden a anunţat vineri că adaugă 23 de companii chineze pe lista sa neagră.
Paisprezece sunt acuzate de 'încălcări' ale drepturilor omului în Xinjiang, unde Washingtonul denunţă o 'campanie de represiune' a Beijingului împotriva uigurilor, kazahilor şi altor grupuri minoritare musulmane.
Dintre celelalte companii vizate, jumătate sunt sancţionate pentru legăturile prezumate cu modernizarea armatei Chinei.
'În dispreţul faptelor, Statele Unite folosesc o dată în plus scuza drepturilor omului' pentru a lansa o 'represiune nejustificată' împotriva companiilor chineze, a reacţionat un purtător de cuvânt al Ministerului Comerţului de la Beijing.
'Vom lua măsurile necesare pentru a apăra ferm drepturile şi interesele legitime chineze', a subliniat el într-un comunicat, acuzând 'o încălcare gravă a regulilor economice şi comerciale internaţionale'.
Washingtonul denunţă un 'genocid' în Xinjiang şi a adoptat mai multe sancţiuni împotriva intereselor chineze.
La 24 iunie, SUA au interzis importul de materiale pentru panouri solare fabricate de o companie chineză, după ce blocaseră deja importul de produse capilare, de bumbac, de piese informatice sau de textile fabricate de firme din Xinjiang.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News