Industria românească de apărare, pe cale să dea lovitura: Germania finanțează retehnologizarea unei fabrici de muniție din România care va produce obuze de 152 și 155mm (WSJ)

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

O fabrică din România ar putea produce muniție de artilerie de 152 și 155 mm. 

Conflictul din Ucraina a arătat cât de importante rămân ”clasicele” echipamente de artilerie. De la începutul conflictului, Rusia și Ucraina au consumat zeci de mii de proiectile de artilerie pe zi, ceea ce aproape a dus la epuizarea rezervelor de obuze de calibru mare.

NATO trebuie să crească producţia de arme în contextul în care războiul din Ucraina se prelungeşte, iar nevoia Kievului de materiale militare sporeşte, a declarat Jens Stoltenberg

”De exemplu, pentru artilerie avem nevoie de o enormă cantitate de muniţie, avem nevoie de piese de schimb”, a adăugat acesta.

 

Fabrică de obuze în Romania?

 

Și iată că situația poate fi o oportunitate pentru România care se pare că este foarte aproape să redevină un producător important de muniții.

Astfel, potrivit publicației americane WSJ, Germania este dispusă să cofinanțeze retehnologizarea unei fabrici de armament din România. Informația ar trebui să fie anunțată la sfârșitul lui ianuarie, scrie publicația citată.

Din datele WSJ, în România ar putea fi produse proiectile de artilerie de calibru mare - atât obuze de tip sovietic, de 152 mm, cât și proiectile la standarde NATO, de 155 mm.

Retehnologizarea fabricii, al cărui amplasament nu a fost dezvăluit, se va realiza parțial cu fonduri primite de la guvernul german.

Proiectul ar însemna o presiune mai mică pe umerii Occidentului, întrucât consumul de muniție a atins, în timpul invaziei ruse din Ucraina, cote de impresionante. Spre exemplu, de la începutul conflictului, Statele Unite au furnizat Kievului peste un milion de proiectile de artilerie.

Proiectile livrate de Armata SUA / sursa foto: DoD

 

Ce mai produce industria de apărare a României?

 

Potrivit ROMARM, următoarele companii încă mai produc arme, muniții și echipamente militare:

  • Arsenal Reșița - Proiectare, fabricatie, reparatie, modernizare si service armament de artilerie.

  • Carfil (Brașov) - produce armament și muniție compatibilă cu cerințele NATO - armament și munitie pentru aruncatoare de grenade reactive si aruncatoare de bombe, tunuri.

  • Electromecanica Ploiești - produce tehnică de rachete tip blindate, geniu și artilerie. Echipamentele cu destinație militară: rachetele anti-tanc, rachetele aer-sol, rachete AA dirijate radio.

  • Fabrica de pulberi Făgăraș - este singurul producător de explozibili și propulsoare solide din România.

  • Fabrica de Arme Cugir - Proiectare si fabricatie de armament de infanterie portativ, individual si colectiv, calibru 5,45-9 mm.

  • Uzina Mecanică Cugir - desprinsă, în 2004, din Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanică de la Cugir fabrică produse pentru uz militar, precum muniție tip NATO, pistoale, mitraliere, turn de board și încărcătoare.

  • Uzina Automecanică Moreni (Jud. Dâmbovița) - De-a lungul anilor, a produs transportoare blindate amfibii pe roți, cu tracțiune 4×4, 6×6 și 8×8, printre care amfibiul blindat SAUR 1 si SAUR 2, precum și transportorul Zimbru.

  • Pirochim Victoria (Brașov) - fabrică pulberi piroxilinice cu simplă, dublă și triplă bază, pulberi sferice; precomprimare cartuse etc.

  • Uzina Mecanică Plopeni - fabrică muniție pe diferite calibre, de tip exploziv, trasor și perforant incediar trasor.

  • Tohan (Zărnești, Jud. Brașov) - produce, potrivit Romarm, unele dintre cele mai căutate articole militare, precum: lovituri reactive de 122 mm (ogivele și focoasele asociate), muniție pentru artilerie (lovitura de atilerie 122 mm de diferite tipuri), lovituri cu bombe de iluminare și focoasele asociate, lovituri cu bombe fumigene și de mascare, grenade și elemente pirotehnice.

  • Uzina Mecanică Mija (jud Dâmbovița) - fabrică produse pentru uz militar, precum lovituri antitanc, lovituri explozive, grenade militare, dar și produse pentru menținerea ordinii publice, tip grenade acustice sau grenade fumigene.

  • Uzina Mecanică Sadu - Proiectare, fabricație, montaj și service pt. armament de infanterie, muniții pt. armamentul de infanterie.

  • Uzina Mecanică București - Societatea are ca profil cercetarea, proiectarea, producerea, repararea și modernizarea de vehicule blindate. La UMB se vor produce integral 133 de blindate Piranha V pentru Armata României.

  • Uzina de Produse Speciale Dragomirești (Târgoviște) - muniții pentru artilerie, bombe de aviatie, încărcături explozive pentru minerit sau detonări de suprafață și explozibili pentru uz militar sau poliție.

 

Avantaje și pentru Germania

 

Producția, în paralel, a celor două tipuri de muniție reprezintă o gură de oxigen pentru armata ucraineană, care a utilizat mare parte din stocurile de proiectile de 152mm, iar suplimentarea acestora se face cu greutate întrucât obuzele se produc în Rusia și Serbia.

În același timp, Germania și-ar rezolva și ea o problemă - Berlinul a primit unele critici din partea oficialilor din Ucraina pentru refuzul său de a trimite în Ucraina arme grele, cum ar fi tancuri de luptă. Sprijinirea unui proiect de anvergură, precum cel al producției de muniție de artilerie din România, ar mai stinge din solicitările Kievului. În plus, producția proiectilelor de 155 de mm va proteja rezervele de muniții al Bundeswehr-ului. 

NATO trebuie să crească producţia de arme în contextul în care războiul din Ucraina se prelungeşte, iar nevoia Kievului de materiale militare sporeşte, a declarat și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

”De exemplu, pentru artilerie avem nevoie de o enormă cantitate de muniţie, avem nevoie de piese de schimb”, a declarat Stoltenberg.

 

Rusia se află într-o situație și mai gravă

 

Astfel, dacă la începutul invaziei, Armata Rusiei consuma chiar și 60-70 de mii de obuze pe zi, comandanții militari s-au văzut nevoiți să reducă numărul la 10-15 mii de trageri pe zi.

Șeful GUR ucrainean, Kirilo Budanov, susține că Rusia are un deficit important de obuze și încearcă să pornească în Belarus producția de muniție de 122 mm și 152 mm, precum și a rachetelor pentru MLRS „Grad”.

Citește și: Consumul excesiv de muniție în primele luni ale conflictului din Ucraina va face ca, la un an de la debut, acesta să se desfășoare într-un ritm mult mai scăzut

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel